Opten.hu

Cégalapítási rekord az építőiparban

2021.03.25. Írta:

Februárban több mint 700 új építőipari céget jegyeztek be. Úgy tűnik a kormányzati felújítási program sok új vállalkozót vonz az építőiparba.

Az Opten céginformációs szolgáltató statisztikája szerint 2021 februárjában 738 építőipari cégalapítást tettek közzé, ami még a 2000-es évek építőipari cégalapítási hullámain is messze túltesz.

„Az építőipar hónapról hónapra szállít érdekességeket, és voltak arra utaló jelek, hogy a cégalapítási értékek magasan lesznek az ágazatban 2021-ben is, de a februári cégalapítási érték ezekkel együtt is igen komoly meglepetésnek számít” – mondja Pertics Richárd, az Opten elemzője.

A most februári érték messze meghaladja az előző évek szintén magas cégalapítási értékeit is, de még az eddigi rekorder 2008-as havi cégalapítási átlagot is több mint 40 százalékkal felülmúlja. A magas cégalapítási számokban több hatás együttesen érvényesül. Egyrészt az ágazat magas és növekvő cégbejegyzési számokat produkál évek óta, másrészt a koronavírus járvány hatására sok új vállalkozó kényszerült erre pályára, harmadrészt a kormányzati ösztönzőprogramok a fehéredés irányába tolják a szektort.

A szektor nem tartozott a szerencsésebb ágazatok közé a koronavírus járvány hatásait vizsgálva, de a 2020 májusi mélypont óta folyamatosan növekedőben van az ágazat termelése. Egészen annyira felkúszott az érték, hogy a 2021 januári termelés 11 százalékkal meghaladja a 2020 januári, azaz a koronavírus előtti időszakot is. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a 2020 januári érték nem mondható kimondottan magas bázisnak, de a termelési volumen dinamikája ezzel együtt is igen bíztatónak tűnik.

A februári cégalapítási érték vélhetően azért is lett ilyen magas, mert sok építőipari vállalkozó év elején szembesült csak azzal, milyen feltételekkel tud erre az új termelési hullámra becsatlakozni. A kormányzati felújítás-ösztönző program adminisztrációs, számlaadási kötelezettségei miatt fehéredés irányába indít olyan kivitelezőket is, akik eddig nem feltétlen rendelkeztek saját vállalkozással. Nagy kérdés azonban, hogy ezek a vállalkozások hogyan teljesítenek hosszú távon. Kétségtelen, hogy a szektor fehéredése fontos cél, de a vállalkozások indítása és üzemeltetése nem triviális feladat sok új szereplő számára, így a stabil cégbázis eléréséig még hosszú út vezet. Különösen érdekes a szektorba lépő vállalkozók helyzete a koronavírus harmadik hullámának figyelembevételével. Nyilvánvalóan a „home office” kevésbé jellemző erre a szektorra, és a vírus terjedése hátráltathatja közvetlenül is a szektort, a válsághelyzet elhúzódása pedig a beruházások általános elmaradásához is vezethet. Az ágazatban uralkodó hangulat nem nevezhető pozitívnak, de európai kitekintésben nézve még így is valamivel bizakodóbbak a hazai vállalkozók, mint az EU-s szektortársaik.

Ugyan a cégtörlések száma alacsonynak mondható továbbra is, mind a korábbi évek törléseihez képest, mind a cégalapításokhoz képest is, ezzel együtt a többi céginformációs mutató már kellemetlenebb jelenségekről árulkodik. A cégtörlések száma ugyanis továbbra is a kényszertörlés intézményének szüneteltetése miatt alacsony, így ez kevésbé releváns mutatónak számít jelenleg. Összességében 170 megszüntetésre irányuló eljárás zárult a cég törlésével a hónapban. Ezzel szemben az újonnan induló felszámolások száma már kimondottan magasnak számít. Egy hónap alatt 105 felszámolási eljárás került közzétételre az ágazatban, ami 5 éves rekordnak számít. A hátrahagyott tartozások és kifizetetlen számlák tehát továbbra is nehezítik egyes szereplők működését, a hitelezők pedig sok esetben indítanak felszámolást partnereik ellen.

Forrűs: Opten

Hírek archivum