carrcontractors

Csak lakásépítésre lehetne megtakarítani az NOK-ban

2016.01.25. Írta:

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségben megtakarított pénz csak új lakás 10 éven belüli építésére lenne felhasználható - mondta el Rogán Antal az ATV-nek adott interjújában. A lakás-takarékpénztárakhoz hasonlóan 30 százalékos állami támogatást adna az állam at Nemzeti Otthonteremtési Közösségben megtakarítóknak, de a felső plafonja magasabb lesz.

A miniszter szerint nem hozzák az államot helyzetbe, a lakás-takarékpénztárakat (helytelenül szövetkezeteket mondott) sem fosztják meg semmitől, nem kívánnak változtatni a lakás-takarékpénztári konstrukciók 30 százalékos (befizetésarányos) állami támogatásán sem, mindössze annyi történik, hogy kapnak egy versenytársat.

Elmondása szerint lakás-takarékpénztárakkal való elégedettségük azért csökkent, mert elfogadható, hogy amikor lefelé megy a gazdaság, akkor kevesebb lakás épül Magyarországon, ezért a lakástakarékokból sem veszik ki a pénzt az emberek azért, hogy lakásokat építsenek, ám amikor felfelé megy a gazdaság, és akkor sincs változás, akkor ezen változtatni kell.

Miközben Magyarországon a tízezer lakosra jutó lakásépítések száma 8,5, aközben Lengyelországban 38, Csehországban 25 és 30 között van, és még Ukrajnában is 10 és 20 közötti. Ezen csak javítani lehet, amit a többi kormányzati intézkedés is szolgál. Legalább a csehországi szintet kellene elérnünk A portfolio.hu szerint ez 25-30 ezer lakást jelentene évente a mostani 8000-9000-rel szemben.

Az angol típusú building societyk gyakorlatát szeretnék Magyarországon megvalósítani, és ezt is államilag szeretnék támogatni. Ma már a költségvetés olyan állapotban van, hogy az otthonteremtést nagyobb forrásokkal tudják támogatni.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség esetében is 30% lesz az állami támogatás, de a felső összegszerű korlátja magasabb lesz, mint a lakás-takarékpénztárak esetében - ez most személyenként évi 72 ezer forint. Rogán szerint ez indokolt, ugyanis ebből csak új építésű lakást lehet majd finanszírozni, amit 10 éven belül kell felépíteni.

Mindez gazdaság- és társadalompolitikai feladat, kiemelten a háromgyerekes családokat hoznák versenybe a kevesebb gyermeket vállalókkal, a kérdés nem a szociálpolitikához tartozik.

Forrás: Pénzcentrum

Hírek archivum