www.szegedbesthome.hu

Csaknem kétszeresére nőtt az új lakások kínálata

2017.01.11. Írta:

Nagyjából megkétszereződött az elérhető új lakások száma egyetlen év alatt lapunk összeállítása szerint. A kép azonban csalóka lehet, hiszen bár látványosan megugrott az építési, a fejlesztési kedv, a leendő vásárlók a legtöbb új építésű lakást egyelőre csak a tervasztalon láthatják - írja a Magyar Idők.

A társasházak nagy többsége Budapesten készül

 A statisztikai hivatal szerint 14 százalékkal több új lakás épült meg tavaly az első három negyedévben, mint 2015 azonos időszakában. Mivel a tervezéstől az átadásig a lakásépítések egy-két év alatt futnak át, az új építéseket ösztönző kormányzati intézkedések hatása inkább az engedélyek megugrásában látható: kilenc hónap alatt csaknem két és félszeresére nőtt a kiadott építési engedélyek és az egyszerű bejelentések száma az előző év ugyanezen időszakához képest.

Az Ingatlan.com a lap kérésére összeállított adatsora szerint legalább négyszáz lakásprojekt zajlik a megyei jogú városokban. A már hirdetett társasházak nagy többsége természetesen Budapesten készül, amelyek között a kétlakásos ikerháztól a több ütemben átadni tervezett több száz, akár ezerlakásos projektekig minden megtalálható.

Jól illusztrálja a felfutást, hogy a hirdetési oldal tavaly áprilisi gyűjtése szerint országosan, valamennyi települést nézve volt annyi, mintegy 240 legalább kétlakásos új ingatlan a piacon, mint amennyi most csak a fővárosban megtalálható. A hirdetések száma egy év alatt a megduplázódott: míg tavaly januárban alig több mint hatezer új lakás volt elérhető, számuk mostanra 12 ezer fölé nőtt.

A lista szerint a vidéki városok közül Szeged emelkedik ki, ahol mintegy 60 új építésű házban lehet lakást vásárolni, majd Pécs következik több mint húsz új társasházzal. Sopronban 18, Győrött 17 új lakásprojekt kínálata érhető el, és Debrecenben is több mint tízé. A többi megyei jogú városban ennél lényegesen kisebb a fejlesztés üteme, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne épülne sok új lakás például Székesfehérvárott vagy Kecskeméten, csak még olyannyira tervezési, engedélyeztetési fázisban vannak, hogy nem kezdték hirdetni őket.

A teljes magyarországi újlakás-piacon elenyésző számban található azonnal költözhető új építésű ingatlan, a vásárlók egyelőre látványtervek és alaprajzok közül, szó szerint a tervezőasztalról válogatnak. A tavaly elkészült, illetve az év elején átadandó lakásokat többnyire még a kormányzat ösztönző intézkedései előtt kezdtek építeni, de nagy részük már vevőre talált. Számos fejlesztő főként a harmadik és negyedik negyedévre ígéri társasháza átadását, de egyelőre kérdés, hogy a kisebb fejlesztők és kivitelezők mennyire tudják tartani a szoros határidőket. A hirdetett, már most elérhető lakások jelentős részét viszont csak 2018-ban vagy 2019-ben vehetik majd birtokba tulajdonosaik.

Vidéken Sopron a legdrágább

Az elérhető új lakások átlagára Budapesten – még a megyei jogú városokhoz képest is – kiugró, csaknem 590 ezer forint négyzetméterenként. A második legdrágább Sopronban is ennek csak kétharmadát teszi ki az átlagár, mintegy 400 ezer forintot. Debrecenben és Kecskeméten közelíti még a négyzetméterár a 400 ezret, de a többi városban legfeljebb 350 ezer forint körül van. Ebbe a körbe tartozik az amúgy nagyon pezsgő újlakás-piaccal rendelkező Győr is, ahol 340 ezer forintos négyzetméteráron kínálják az új építésű ingatlanokat.

Forrás: Magyar Idők

Hírek archivum