Pixabay

Csaknem százezren igényeltek eddig csokot

2019.03.29. Írta:

Négy évvel ezelőtti bevezetése óta több mint 97 ezren igényelték a csokot, vagyis a családi otthonteremtési kedvezményt – írja a Pénzügyminisztérium adatai alapján a 24.hu. Csaknaem ötszáz olyan házaspár is igényelte a három gyerek után járó kedvezményt úgy, hogy még nincsen gyereke.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a 97 ezer kérelmezőből 85 ezerrel kötöttek már támogatási szerződést, több mint 250 milliárd forint összegben.

Ebből a kifizetett állami támogatások összege meghaladta a 219 milliárd forintot.

Az adatok arra utalnak, hogy míg a támogatás népszerűsége az elmúlt években folyamatosan nőtt, tavaly megtorpant a növekedés. 2015 második felében valamivel több mint 10 ezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek, 2016-ban majdnem 26 ezret, 2017-ben pedig megközelítette a 30 ezret az igénylők száma. Tavaly pedig kevesebb mint 30 ezer kérelmet adtak be, nagyjából 90 milliárd forint értékben.

Pontosan 482 azoknak a házaspároknak száma, amelyek még nem rendelkeztek gyermekkel, de három gyermek megszületését vállalták.

Ez nem kis kockáat, hiszen az a család pedig, amelynek nem sikerül „teljesíteni” a három gyereket – akár válás miatt –, vagy éppen eladná a család az ingatlant, akkor arra számíthatnak, hogy a támogatást teljes egészében, ráadásul a polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal kell visszafizetni. A 10 millió forintos CSOK esetén a jegybanki alapkamat ötszöröse a büntetés.

Forrás: 24.hu

Hírek archivum