MKpartners

Családi tetőtér-beépítésekre is jár a csok maximuma

2020.10.28. Írta:

Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be Novák Katalin családokért felelős mniszter. Tehát a tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (csok) maximális összege.

A miniszter szerint gyakori élethelyzet, hogy egy családban a családi ház tetőterét beépítené egy fiatal pár, hogy ott neveljék gyermekeiket. Ők egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermek esetében 2,6 millió, három gyermek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként.

Novák Katalin hangsúlyozta, a csok általános szabályai vonatkoznak erre az esetre is, azaz meglévő gyermeknél nincs életkori határ, a vállalt gyermekeknél viszont legfeljebb 40 éves lehet az anya. Az építésnek meg kell felelnie a csok követelményeinek, így egy gyermek esetén legalább 40, két gyermeknél 50, három vagy több gyermeknél 60 négyzetméter kell, hogy legyen az alapterület. Az igénylés feltétele az lesz, hogy a nagyszülőktől önálló, más tulajdonban lévő, külön bejáratú otthon jöjjön létre konyhával, fürdőszobával, lakótérrel. 

Újabb, a lakáspiacon eddig marginális szerepet játszó területet kerül be az állami lakásprogramba - írja elemzésében az ingatlan.com.  

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a KSH adatai szerint a 2005 és 2015 között a lakás- és családiház-átalakítások elenyésző, kevesebb mint 1 százalékát adták a tetőtér-beépítések, és jellemzően családi házaknál fordultak elő. A most bejelentett intézkedések középpontjában is a családi házak többgenerációs bővítése áll.

“A tetőtéri lakások piacán vannak lehetőségek, ugyanis a legfelkapottabb településeken az utóbbi években jelentősen csökkent a társasház-építésre, lakás- és családiház-építésre alkalmas telkek száma. Az eladásra kínált telkek átlagos négyzetméterára az elmúlt 5 évben a fővárosban több mint duplájára emelkedett, és a megyeszékhelyeken is 40 százalékos drágulás történt. A kihasználatlan, illetve felújításra szoruló tetőterekben még van lehetőség újabb lakások kialakítására, az új programmal ez a szegmens kaphat lendületet.” - fogalmazott a szakember. Idén októberben nem ez az első bejelentés, ami használt ingatlanokra vonatkozik. Várhatóan januártól ugyanis az állam 50 százalékos, maximum 3 millió forintos támogatást ad a gyermekes családok lakásfelújítási kiadásaira.

Az ingatlan.com adatai szerint a budapesti tetőtéri lakások medián négyzetméterára október végén 771 ezer forint volt a kínálati piacon. A megyei jogú városokban 427 ezer forintért kínálták ezeket négyzetméterenként a tulajdonosok, a kisebb vidéki városokban pedig 465 ezer forintért. A beépíthető tetőtérrel rendelkező fővárosi családi, valamint iker- és sorházak esetében az átlagos négyzetméterár 580 ezer forintot tett ki a kínálati piacon. A megyei jogú városokban 360 ezer forintos árszint a jellemző. A kisebb vidéki városokban ugyanezeket 354 ezer forintért hirdették a tulajdonosok. A községekben lévő tetőtér-beépítésre alkalmas házak pedig 254 ezer forintos négyzetméteráron kerültek a piacra.

Egy lakáskorszerűsítés, -bővítés, ezen belül, akár egy tetőtér-beépítés, jelentős kiadással járhat, de a bankok palettáján régóta elérhetőek a szóban forgó lakásberuházásokhoz felvehető lakáshitelek. A money.hu hitelkalkulátora szerint a bővítésre felvehető 5 és 10 millió forintos, végig fix törlesztőrészletű 20 éves futamidejű lakáscélú hitelek közül a legkedvezőbbek havi részlete az alacsonyabb hitelösszeg esetében 31-33 ezer, a nagyobb hitelnél pedig 64-65 ezer forint. Amennyiben életbe lép a most bejelentett tetőtér-építési támogatásra vonatkozó program, akkor az érintettek még ennél is kisebb ráfordítással tudják megvalósítani a tetőterek beépítését.

Forrás: kormany.hu, Magyar Nemzet, ingatlan.com

 

Hírek archivum