CSOK: használt lakásra és építésre kérik a legtöbben

2016.06.20. Írta:

Továbbra is főleg használt lakás vásárlására igénylik a családi otthonteremtési kedvezményt, de építéshez is egyre többen veszik fel a csokot. Ez nem csoda, hiszen kész új lakás kevés van, az építés alatt lévőkre pedig nem tudják felvenni a támogatást a családok.

A csokot folyósító pénzintézetek az MTI-nek nyilatkoztak tapasztalataikról. Ebből az is kiderült, hogy az átlagos felvett hitelösszeg 5-10 millió forint között szóródik. A megkérdezett bankok további bővülésre számítanak a második fél évben.

• CIB Bank: az igénylők mintegy 60 százaléka használt lakás vásárlására veszi igénybe a támogatást, csaknem 35 százaléka építkezéshez, 3 százalék bővítéshez, és kicsit több mint 2 százalék új lakás vásárlásához. Az igénylők csaknem háromnegyede kamattámogatott vagy piaci hitellel együtt veszi fel a csokot, az áfa-visszaigénylést kevesebben kérték a csok mellé, illetve önmagában is. A csok mellé kérhető otthonteremtési hitelt átlagosan 8,45 millió forint összegben igénylik, míg a piaci kamatozású hitelt átlagosan 9,44 millió forintos összegben.

• OTP Bank: a csok-kérelmek mintegy felét befogadó OTP Bankhoz január óta több mint 4400 igénylés érkezett, a 10 plusz 10 millió forintos konstrukciót 459-en igényelték, és 570-en kértek áfa-visszaigénylést. A bank tájékoztatása szerint továbbra is használt lakás vásárlásához kérik legtöbben a csokot (az idei igénylések több, mint kétharmada), azonban az építéshez igényelt csok is egyre népszerűbb, idén az igényléseknek már több mint az ötöde családi ház-építéshez kötődött, míg ez az arány korábban mindössze 5 százalék volt.

• MKB Bank: a csokot mintegy 400, adóvisszatérítést 130, kamattámogatott hitelt pedig 100 ügyfél igényelt eddig. A kérelmezők fele építésre, a másik fele használt lakás vásárlására igényelné a támogatásokat, a bővítés, illetve az új lakás vásárlása mint cél elhanyagolhatóan kevés. Az átlagos igényelt hitelösszeg megközelíti a 10 millió forintot.

• Erste Bank: több milliárd forint értékben nyújtottak eddig be támogatási kérelmet, az igénylők körülbelül fele hitelt is igényel; az ügyfelek több, mint fele használt lakás vásárlására veszi igénybe a csokot, de jelentős az építkezők száma is.
A bank szerint jelentős emelkedés volt a jelzáloghitelek folyósításában, amelynek oka a támogatási rendszer adta lehetőségeken túl egyrészt az alacsony kamatszint, másrészt a reálbérek emelkedése. Úgy látják, hogy az ügyfelek sokkal nagyobb biztonsággal vesznek fel hitelt, mint a korábbi években.

• Takarékbank: több mint 2200 csok igénylést fogadtak be január óta, a csok mellé az ügyfelek 33 százaléka igényelt lakáshitelt, kamattámogatott hitelre 110 ügyfél adott be kérelmet, továbbá a takarékok 222 adó-visszatérítési támogatási kérelmet is befogadtak. A takarékok ügyfeleinek nagy többsége, 70,7 százaléka használt lakás vásárlásához veszi fel a csokot, míg új lakás építésére, vásárlására az igénylők 24,6 százaléka, bővítésre pedig 4,7 százaléka használná a vissza nem térítendő támogatást.

• UniCredit Bank: február óta a csokot és az áfa-visszatérítést is 100-nál kevesebben igényelték. A három vagy több gyermekes családok által igényelt kamattámogatott hitel átlagos összege a banknál meghaladja a 9 millió forintot.
Kamattámogatott hitelt az új lakásépítési célú támogatást igénylő ügyfelek háromnegyede, míg az új lakásvásárlási célú támogatást igénylő ügyfelek közel 100 százaléka igényelte.

Forrás: MTI

Hírek archivum