CSOK Pusz 2024

CSOK Plusz: a meglévő gyerekek is számítanak a hitelösszegnél

2023.11.02. Írta:

A meglévő gyerekek száma is számít a CSOK Plusz felvételénél az igényelhető kedvezményes hitel összegének kiszámításakor – nyilatkozta a Világgazdaságnak Hornung Ágnes, családügyi államtitkár.

A CSOK Pluszt legalább egy vállalt gyermek esetén lehet igényelni, a minimum hitelösszeg 15, a maximum 50 millió forint lesz. Ez az összeg attól függ majd, hogy a már meglévő és a vállalt gyermekekkel együtt hány gyermekessé válik majd a család. Mozaikcsaládok esetében a korábbi házasságban született gyermekek is beleszámítanak a gyerekszámba.

A támogatást azok a házaspárok vehetik fel, ahol a feleség 41 év alatti, de egy kétéves átmeneti időszakban, azaz 2025 év végéig 41 év fölött is igénybe vehető a konstrukció, ha az édesanya igazolja a várandósság 12. hetét.

Az első vállalt gyermek megszületésekor a házaspárok hitelmoratóriumot vehetnek igénybe, aminek köszönhetően egy éven keresztül nem kell megfizetni a törlesztőrészletet. A második és a harmadik, valamint minden ezt követően megszületett gyermek után pedig tőkeleírást kaphatnak, ami tízmillió forintot jelent gyermekenként, vagyis ennyivel csökkenthető a tőketartozásuk.

Az interjúban az államtitkár elmondta, hogy feltétel, hogy a CSOK Plusz során legalább egy ingatlantranzakció létrejöjjön, ami lehet az első otthon megszerzése, a már meglévőhöz képest nagyobb otthonba költözés, illetve a meglévő otthon bővítése. Az első otthon megszerzésénél az ingatlanárkorlát 80 millió forint, a nagyobb ingatlanba költözésnél vagy bővítésnél 150 millió forint. Ezek az új és a használt lakás vásárlásra egyaránt érvényesek, valamint az új lakás építésére is. Az első közös otthonnál 10 százalék önerő kell, míg a nagyobba költözésnél ugyanez 20 százalék, úgy, ahogyan eddig is.

A babaváróhoz hasonlóan a CSOK Plusznál is egyéves hiteltörlesztési moratórium kérhető az első gyermek születését követően. A második gyermek születésétől pedig gyermekenként 10 millió forintot elengednek a tőketartozásból. „Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha például egy már megszületett gyermek után vállal a család még egy gyermeket, akkor bár a gyermekszám kettő, azaz 30 millió forint hitel érhető el, azonban mivel csak egy vállalt gyermek született meg, a kedvezmények közül a hitelelengedés nem elérhető, csupán az egyéves moratórium nyílik meg. Ha még egy gyermek születik, természetesen már él a 10 millió forintos jóváírás” – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hornung Ágnes kitért arra is, hogy azok a családok, amelyek korábban már felvették a CSOK-ot, a jövő évtől igényelhetik a CSOK Pluszt is, amennyiben új gyermeket vállalnak. Előbb azonban le kell zárniuk a CSOK-ot, ami annyit jelent, hogy teljesítették az abban vállalt gyerekszámot, az esetlegesen felvett CSOK-hitelt pedig végtörlesztették. „Ha csak részben teljesítette a vállalt gyermekszámot, akkor a felvett vissza nem térítendő állami támogatás arányos részét is vissza kell fizetni ahhoz, hogy a CSOK Pluszt elindíthassa. Tehát egymást után lehet igénybe venni a CSOK-ot és a CSOK Pluszt, párhuzamosan nem” – tette hozzá.

Aki a 2630 falusi csokos település valamelyikén teremt új otthont, a CSOK Plusz mellé a falusi CSOK-ot is felveheti.

Már elérhető a Bankmonitor által kifejlesztett CSOK Plusz kalkulátor, amellyel nemcsak a támogatásra való a jogosultság ellenőrizhető, hanem az is kiderül, hogy mekkora pénzügyi előnyt jelent egy piaci lakáshitelhez képest.

Forrás: Világgazdaság

Hírek archivum