Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Csökkenhetnek a lakásárak

2020.06.29. Írta:

A legtöbb ingatlanhirdetési oldalon visszapattant a március végén, április elején mélypontra süllyedő lakáspiaci kereslet, néhány esetben új csúcs is született. A vásárlási szándék látványos erősödése ellenére, azonban nem születik több adásvétel, mert az eladók nem alkalmazkodtak a piaci trendhez, azaz a vásárlóerőhöz képest sok a túlárazott lakás.

Nagyon gyorsan visszapattant a lakáspiac a járványhelyzetből adódó mélyponton, a kereslet felélénkült, rengetegen néznek lakásokat, a másik, vagyis az eladói oldal pedig lépéskényszerbe kerül. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely az eladó lakóingatlanok iránt idén lefuttatott több mint 80 millió darab keresés és több mint 2 millió érdeklődés alapján vizsgálta a kereslet alakulását.

Rekordlátogatottság és a MÁP+ születésnapja

“A járványhelyzetben hirtelen mélybe került a lakáspiac. Március utolsó és április első napjaiban volt a legjelentősebb visszaesés. Akkor a keresések száma 20-40 százalékkal, az érdeklődések száma 60-70 százalékkal maradt el a tavalyitól” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Májusban viszont gyorsan magához tért a keresleti oldal. Ezt jelzi az is, hogy az ingatlan.com látogatottsága soha nem látott szintre emelkedett ebben a hónapban. Az átlagos havi adatokból az látszik, hogy a keresések száma májusban már 33 százalékkal, júniusban pedig 53 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az érdeklődések viszont a korábbi mínuszok után csak júniusban kerültek pluszba, az éves növekedés ebben a hónapban 7 százalékos volt.

A szakember hozzátette: az eladó lakások és házak lakások iránti kereslet éves szintű növekedése csalóka lehet, mert 2019 nyarától kezdve az érdeklődések száma a korábbi évekhez képest 15-20 százalékkal alacsonyabb volt, akkor kezdett ugyanis megtorpanni a lakáspiac. “Tavaly nyáron jelentek meg a kiemelkedő kamatozású lakossági állampapírok, ami lényegében elszipkázta a befektetőket az évről évre egyre magasabb árakon pörgő lakáspiacról. Hiába nőtt idén júniusban minimális mértékben az érdeklődések száma tavalyhoz képest, ez a gyakorlatban mégsem jelent sokkal több érdeklődőt és adásvételt. Mindössze annyi történt, hogy a viszonyítási alap lett sokkal kisebb, illetve erre az alacsonyabb szintre esett vissza tartósan a lakáspiaci kereslet.” - mondta Balogh László.

Ezért lehet szükségszerű a lakásárak csökkenése

Az ingatlan.com összeállításából tehát látható, hogy egyre inkább növekszik az olló a vásárlási kedv és a tényleges kereslet fizetőképessége között. Balogh László erről azt mondta: „Egyre nagyobb szakadék tátong az eladók és vevők között, a kínálati oldal ugyanis még nem alkalmazkodott a valós kereslethez. Sok tulajdonos még a lakáspiac korábbi lendülete alapján árazza eladó lakását, és ezek értékét nem igazították a kisebb kereslethez és a vásárlók fizetőképességéhez. A lakáskeresőkből pedig csak akkor lesznek tényleges vevők, ha a tulajdonosok lejjebb viszik a kínálati árakat.” - tette hozzá az ingatlan.com szakembere. A lakáseladók jelentős része valószínűleg azt sem veszi figyelembe, hogy a KSH hivatalos adatai alapján az ingatlanárak már a tavalyi év végén csökkenésnek indultak, amire “rátett egy lapáttal’ a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság is.

Az elemzésből az is kiderül, hogy a kereslet élénkülése ellenére még korai lenne azt mondani, hogy a járványhatás véget ért, a gazdaság újraindulásától, a munkanélküliség és a fizetések alakulásától nagyban függ, hogy a lakáspiacon milyen hetek, hónapok várhatóak. Egy dolog azonban biztosra vehető: a koronavírus-járvány következtében a kereslet fizetőképessége általánosságban nem növekedett.

Megjegyzés: Az ingatlan.com fenti elemzésében a keresések száma a látogatók által lefuttatott kereséseket számszerűsítik, az érdeklődések száma pedig azt jelenti, hogy a lakáskeresők hány alkalommal fedték fel az eladók vagy ingatlanközvetítők telefonszámát, vagy indítottak hívást az ingatlan.com mobilapplikációján keresztül.

Nőtt az alkulehetőség és az értékesítési idő

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint az elmúlt hónapokban a járványhelyzet tovább mérsékelte az ingatlanpiac forgalmát, amelynek csökkenése azonban már tavaly nyáron megkezdődött a MÁP+ államkötvény kiadását követően. A márciusi kijárási korlátozás bevezetése kifejezetten kedvezőtlenül érintette a keresletet, nagyon kevés ingatlanbemutatásra került sor, és csak májustól kezdett magára találni a piac, de így is csak a korlátozások előtti forgalom körülbelül felét érte el.

A vírushelyzet következményeként - amellett, hogy biztonsági óvintézkedéseket kellett bevezetniük - azt tapasztalták, hogy mind a megbízók, mint az ingatlankeresők egy része, akiknek nem sürgős a vásárlás vagy eladás, elkezdtek kivárni - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Ez az alacsonyabb érdeklődés pedig valamelyest csökkentette az eladási árakat, melynek mértéke 5-10 százalék körül alakult az ingatlaniroda mérései alapján. Ugyanakkor az is jellemző, hogy az ingatlantulajdonosok nagy része nehezen fogadja el az árcsökkenést, és inkább kitartják az ingatlanok árát, abban bízva, hogy hamar magára talál a piac és a korábbi magas árszinten tudják majd értékesíteni.

A mérsékeltebb érdeklődés másik következménye az, hogy az elmúlt években megszokott keresleti piac kínálativá alakult, aminek következtében az érdeklődők több ingatlan közül választhatnak, illetve a vásárlásoknál nagyobb mértékű alku érhető el, mint korábban. Ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban 20 százalékos alkura is akadt példa, ugyanakkor az átlag a korábban említett 5-10 százalék körül mozog.

A megnövekedett túlkínálat emellett természetesen jelentősen megnövelte az értékesítési időt is, így azok az ingatlantulajdonosok, akik az ingatlan árát illetően még nem reagáltak a megváltozott piaci helyzetre, a korábbi gyors eladásokhoz képest jóval hosszabb értékesítési időre számíthatnak - nyomatékosította a Balla Ingatlan kerületi szakértője.

Azt is megjegyezte azonban, hogy megfigyeléseik szerint a vírushelyzet következtében megnőtt a kereslet a családi házak iránt a két észak pesti kerületben. Úgy véli, hogy a mintegy kéthónapos bezártság sok vevő számára egyértelművé tette, hogy elsősorban a kiskorú gyermekes családoknál igen nagy problémát okoz a gyerekek mozgásigényének kielégítése a társasházi lakásokban.

Természetesen akadnak olyanok, akik nem tudják megfizetni a családi házak magasabb árait, ők továbbra is a lakások között keresgélnek: a legkeresettebb lakástípusok továbbra is a 35-60 négyzetméteres másfél, kettő vagy háromszobás (ezen belül is a 1+2-es vagy 2+1-es) ingatlanok, melyek az elmúlt hónapokban átlagosan 500 ezer forint/négyzetméter körüli áron keltek el - a kisebbek valamelyest drágábbak, a nagyobbak pedig valamelyest olcsóbbak ennél az átlagos négyzetméterárnál - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Akinek nem áll elegendő pénz a rendelkezésére, most is hitelre vásárol. Talán meglepő lehet, de a hitelfelvételi kedv annak ellenére nem esett vissza, hogy szigorodtak a feltételek, és egyes esetekben nőttek az elbírálási időszakok. Továbbra is nagy az érdeklődés a bankhitelek iránt, és az ingatlanközvetítők azt tapasztalják, hogy az ügyfelek mintegy fele hitel bevonásával vásárol. A hitel összege általában 10-15 millió forint között alakul - jegyezte meg Balla Frigyes.

Forrás: ingatlan.com, Balla Ingatlan

Hírek archivum