Csökkent a lakásfelújítást tervezők száma

2022.11.14. Írta: GKI-közlemény

A lakosság lakásfelújítási és -korszerűsítési tervei kissé visszaestek negyedéves és éves összevetésben egyaránt. Az otthonfelújítási program kifutása, valamint a gyorsan emelkedő építőanyag- és kivitelezési árak finanszírozási oldalról nehezítik a korszerűsítési munkák elvégzését, amire elsősorban az energiahatékonyság javításának nyilvánvaló igénye miatt nagyon nagy szükség lenne – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményeiből.

A lakásukra nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 első negyedévében érte el a csúcsot. A negyedik negyedévben – hasonlóan a második és harmadik negyedévhez – a felmérés eredményei a lakásfelújítási és -korszerűsítési szándékok némi csökkenésére utaltak. A 2022. októberi megkérdezés adatai szerint a háztartások 3,5%-a biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára, míg 14,5%- uk valószínűleg teszi ugyanezt. Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor – a felmérési eredményeket a teljes magyarországi népességre vetítve - mintegy 720 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat a következő egy évben. Ez a szám az egy évvel ezelőttinél 100, az egy negyedévvel ezelőttinél 80 ezerrel alacsonyabb. A rezsiszabályok változása (azaz a rezsi emelkedése a háztartások számottevő részénél) jelentős ösztönző erőt jelenthet az energia-hatékonyságot javító beruházások számára. Ugyanakkor a gyorsan pörgő infláció (ami a lakásfelújítások terén még valamivel nagyobb is az átlagosnál), valamint a legfontosabb kormányzati támogatás, az Otthonfelújítási program év végi kifutása, illetve a napelemeket és kollektorokat érintő szabályozás kedvezőtlen változása egyaránt nehezítik a lakáskorszerűsítések lakossági finanszírozását.

A lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési szándékai a következő egy évben, 2015-2022 (ezer háztartás)

 

Forrás: GKI felmérések

A jelen felmérés során is a családi házak lakói körében a legerőteljesebb felújítási-korszerűsítési szándék. A társasházi lakások lakói némileg visszafogottabb terveket fogalmaztak meg. A kisebb településeken, azaz a kisvárosokban és a községekben élők e téren jóval aktívabbak, mint a nagyvárosokban lakók.

A lakásfelújítást vagy korszerűsítést fontolgató családok mintegy 12%-a tervezi az Otthonfelújítási program által biztosított állami támogatást is hasznosítani. Ez a szám jóval alacsonyabb az egy negyedévvel korábbinál (akkor 47% volt), ami érthető, hiszen ezt a támogatást a hatályos szabályozás szerint már csak az idei év végig van lehetőség igénybe venni. Az állami forrásra számítók átlagosan 1,8 millió forint összegű támogatást vennének fel – egy negyedévvel ezelőtt ez az átlagérték még 2,2 millió forint volt.

A következő egy évre tervezett felújítási és korszerűsítési akciók, 2022. IV. negyedév (említési gyakoriság, százalék)

  Biztosan Valószínűleg
Családi házak 4,5 (4,7) 18,2 (19,8)
Panellakások 1,8 (3,1) 11,5 (10,9)
Téglaépítésű társasházi lakások 3,2 (3,4) 9,5 (12,3)
Összesen 3,5 (4) 14,5 (15,7)

Forrás: GKI felmérések. Zárójelben a 2022. áprilisi eredmény.

A legnépszerűbb felújítási-korszerűsítési célok között szerepel a belső terek felújítása, a fűtési rendszer  korszerűsítése,  illetve    a klímaberendezések beszerelése (ezek említési gyakorisága 25% körüli, azaz minden negyedik válaszadó gondol erre). A külső nyílászárók cseréjét és a hőszigetelési munkálatok elvégzését, minden ötödik válaszadó tervezi. A fürdőszoba felújítását, valamint napelemes és napkollektoros rendszerek telepítését minden hatodik válaszadó fontolgatja – ez utóbbi esetében a szabályozás változtatása alaposan lehűtötte a kedélyeket: egy negyedévvel korábban még minden harmadik megkérdezett gondolt erre.

Forrás: GKI

Hírek archivum