Csúcsra jár az új lakások átadása 2019-ben

2019.02.13. Írta:

2019-ben tetőzhet a lakásátadások száma, miközben egyre több területen haladhatják meg az új lakások négyzetméterárai az egymillió forintot, az OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép legfrissebb adatai szerint.

2018-ban valamivel 8400 feletti új társasházi lakást adtak el Budapesten. Bár ez néhány százzal elmarad az egy évvel korábbi mennyiségtől, a legutóbbi, novemberi áfa-bejelentésnek köszönhetően idén is maradhatnak a már-már válság előtti időket idéző keresleti szintek. Jelen állapot szerint ugyanis azoknak a projekteknek a lakásait, amelyek 2018. november 1. előtt jogerős építési engedélyt szereztek, 2023. végéig 5%-os áfával lehet értékesíteni. Az ilyen ingatlanok száma persze véges, így biztos, hogy az alacsonyabb árakon megvásárolható lakások iránt továbbra is élénk érdeklődés várható.

"A novemberi döntés annak idején keltett némi felzúdulást a beruházók körében. Gondoljuk csak bele, akár csak egy nap különbséggel megkapott építési engedély is okozhat olyan helyzetet, hogy extrém esetben két szomszédos telken 5%-os, illetve 27%-os áfával is kínálhatnak új lakásokat" - mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője. "A piaci realitás - és nem csak szomszédos, közeli fejlesztések esetében, hanem összpiaci szinten - az lesz valószínűleg, hogy a 27%-os áfás lakások nettó árát még elfogadható nyereséget hozó szintre csökkentik a fejlesztők, miközben az 5%-os áfával kínált lakásokét bátrabban megemelik az érintett beruházók. Így összességében a jelenlegihez képest emelkedő árszintet kapunk majd, de az 5%-os és a 27%-os áfatartalom közötti eltérésből matematikailag adódó nagyjából 21%-osnál kisebb mértékkel" - latolgatja Valkó Dávid.

Az OTP Jelzálogbank statisztikája alapján idén átlagosan nagyjából 750 ezer forintot, jövőre azonban már átlagosan 850 ezer forintot kérhetnek négyzetméterenként az új lakásokért.

Forrás és további részletek: Portfolio.hu

Hírek archivum