Drága a környezetbarát építőanyag?

2014.06.06. Írta:

Fontos a környezetbarát építőanyag, de nem minden áron. Ráadásul a vevők többsége mást hisz az áráról, mint amit megadna érte, és amennyibe valójában kerül – derült ki a Mapei Kft. 2014. májusában 800 magánépíttető körében végzett online felméréséből.

A felmérés arra kereste a választ, hogy egy építőanyag megvásárlásának mérlegelésekor figyelembe veszik-e, hogy az anyag környezet- és egészségbarát legyen? Amennyiben a magánépíttető vásárolja meg az anyagokat, és nem a kivitelező, akkor a többség (86 százalék) úgy nyilatkozott, hogy megnézi a csomagoláson szereplő jelzéseket, tanúsítványokat. Ezek segítik a vevő tájékozódását vásárláskor, és így vélhetően nagyobb bizalmat kelt a vásárlók szemében.

A válaszadók szinte egyöntetűen (98 százalék) válaszolták azt, hogy fontos, hogy a felhasznált építőanyagok környezet- és egészségbarát legyenek. Hasonlóan egyöntetűen, a megkérdezettek 95 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább megvásárolna egy környezetbarát építési anyagot egy hagyományossal szemben.

Mást hisz, mint amit megadna érte, és amennyibe kerül

Arra a kérdésre, hogy mennyivel kerülnek többe a környezetbarát termékek, a válaszadók 5 százaléka válaszolt úgy, hogy nincs lényeges különbség. 52 százalék taksálta 10-20 százalékkal drágábbnak a környezetbarát termékeket. 20-40 százalékkal magasabb árat a megkérdezettek 31 százaléka mondott. 50 százalék, vagy annál több árkülönbséget pedig a válaszadók 11 százaléka vél.

A becsült ár átlaga megközelíti a valós árát, azonban azt sokallja a piac, és annál kevesebbet fizetne a környezetbarát termékekért. A válaszadók többsége (72 százalék) 10-20 százalékkal fizetne többet, míg 16 százalék válaszolt úgy, hogy nem, vagy alig adna többet egy környezetbarát építőanyagért. 30-40 százalékkal magasabb árat a megkérdezettek 10 százalék fizetne meg, 50 százalékkal magasabb árat pedig mindössze a megkérdezettek 2 százaléka adna.

A felméréskor nem állt rendelkezésre a hagyományos és környezetbarát építőanyagok ára közötti különbségére vonatkozó iparági adat, azonban a tapasztalatok szerint a differencia ma átlagosan 30 és 50 százalék között alakul, ami lényegesen magasabb, mint amit a piac többsége megfizetne.

Azonban Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője szerint árnyaltabb a kép, mint elsőre tűnhet: ritka, hogy egy magánépíttető a teljes épületet környezet- és egészségbarát anyagokból készíti el. Ma a részleges felhasználás a széles körben elterjedt: "Jellemzően a legérzékenyebb területeken igyekeznek kiváltani a hagyományos anyagok használatát környezet- és egészségbarát anyagokra. Ilyen például a gyerekszoba, a háló vagy a fürdőszoba, melyek penészmentesítésére még a kisebb költségvetéssel rendelkező magánépíttetők is gyakran fordítanak" – mondta Markovich Béla.

Összegezve megállapíthatjuk, hogy a piac igényli a környezetbarát építőanyagokat, és hajlandó is többet fizetni érte, de nem annyit amennyivel ma drágább.

Forrás: Mapei Kft.

Hírek archivum