MKpartners

Drasztikusan drágulhatnak a lakásépítések

2021.06.01. Írta:

Az építőanyagok árának akár 30 százalékos emelkedése miatt drasztikusan drágulhat idén a lakásépítés - írja a Világgazdaság. Az áremelkedés miatt a kivitelezők nehezen tudják tartani a szerződéseket, azok újraárgyalása azonban nem egyszerű, így előfordulhat, hogy a felhasznált anyagok minőségén kell spórolniuk.

Az építőanyagok világpiaci árának emelkedése miatt a kivitelezők egyre kevésbé tudják tartani vállalási áraikat, ezért a megkötött szerződések egyre problémásabbak. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László a Világgazdaságnak elmondta: az év végére az építőanyagok átlagos áremelkedése elérheti vagy meghaladhatja a 30 százalékot. A drágulás április végéig már 15-20 százalékos volt, de egyes termékköröknél elérte a 80-100 százalékot is.

Emiatt az ÉVOSZ az építőanyag kelet felőli beszerzési lehetőségeinek feltárását és új államközi szerződések megkötését szorgalmazta. Ma már a versenyhivatal fokozottabb figyelmét is kérte, és várhatóan meg is kapja, miután az általános világpia­ci nyersanyagár-emelkedést az ÉVOSZ szerint egyes termékgyártók indokolatlanul meglovagolják.

A fentiek miatt alig becsülhető meg, hogy az idén mennyivel kerül többe egy építkezés, mint tavaly, ezért nehéz az új szerződések költségvetésének elkészítése is. Átalánydíjra, fix összegre már senki sem akar szerződni, emiatt először – és hamarosan – a lakosság körében robbanhat a bomba.

A felújításnál az anyagköltség rendre eléri vagy meghaladja az 50 százalékot, az új építésnél még többet is. Ha valóban az említett mértékben drágul az építőanyag, újra kell tervezni a beruházásokat, és át kell értékelni a már kész tervek műszaki tartalmát, hogy ne kerüljön veszélybe a megvalósíthatóság – mondta Koji László. Szerinte kérdéses, hogy a támogatott projektek esetében mennyire lehet eltérni az eredeti műszaki tartalomtól, és az is, hogy az építőanyagok drágulása mennyire szűkíti az otthonfelújítási támogatást igénybe vevők mozgásterét, vagyis mennyivel esik a hárommillió forintos állami dotáció vásárlóértéke. Előtérbe kerülnek az olcsóbb termékek, és alternatív beszerzési forrás híján le kell faragni a minőségi elvárásokból.

Mint írják az Európai Építőipari Főszövetség az uniós biztosokat arra kérte, hogy érdemben lépjenek a több mint 50 százalékban építési beruházási vonzatú gazdasági újraindítási csomag megvalósítha­tóságának érdekében az építőanyagokért zajló, világkereskedelmi há­bo­rú­val felérő küzdelemben.

A GVH is vizsgálja

Az építőipari nyersanyagok és termékek jelentős drágulása miatt hétfőn a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is jelezte, hogy piaci konzultációt kezdeményez az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ). A piaci konzultáció célja az építőipari szektorban tapasztalható áremelkedés okainak feltárása és az ágazat esetleges versenyproblémáinak minél alaposabb feltérképezése. Az utóbbi hónapokban erősödik az építkezésekhez szükséges alapanyagok iránti kereslet, és ezen termékek árának emelkedése is megfigyelhető - írta a GVH a közleményében.

A GVH emlékeztetett közleményében, hogy a versenyhatóság tavaly ősszel indított átfogó jellegű versenyfelügyeleti eljárást a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt. A hatóság emellett az elmúlt egy évben előzetes vizsgálatokat folytatott le számos más építőipari alapanyag (például tégla, tetőcserép, szigetelő- és burkolóanyagok, nyílászárók) forgalmazásának piacán annak érdekében, hogy feltárja ezen termékek értékesítési rendszerét.

Forrás: Világgazdaság, Napi.hu

 

Hírek archivum