Dübörög a lakásépítés Lengyelországban

2016.07.26. Írta:

Még soha nem adtak el annyi lakást ilyen gyorsan Lengyelországban, mint az utóbbi időben: rekordok dőltek meg Wroclawban, Krakkóban és a Hármasvárosban – Gdansk Gdynia, Sopot – is.

Varsóban, Krakkóban, Poznanban, Lódzban, Wroclawban és a tengerparti városokban 15,1 ezer lakásra találtak vevőt, ez egyötödével több, mint tavaly, pedig a 2015-ös év az ágazat történelmének legjobbja volt - derül ki a REAS, a lakáspiacot figyelő egyik vezető tanácsadó cég legújabb jelentéséből.

Az ingatlanfejlesztők 17,7 ezer lakást dobnak piacra a következő időszakban, közöttük sok olyat, amely a "Lakás fiataloknak" program állami támogatását élvezi.

A fejlesztő cégek főleg Gdanskban építkeznek, mert hosszabb ideje itt nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Az év második negyedében 2,2 ezer új lakás volt a piacon, miközben 2,4 ezret eladtak. Dél-Szilézia fővárosában, Wroclawban 2,7 ezer új lakásszerződést kötöttek, ez 44 százalékkal több mint tavaly. Gdanskban a piaci egyensúly felborulása miatt nőttek az árak.

A REAS szerint a lakások iránti kereslet növekedésében vastagon benne van, hogy a kamatok nagyon alacsonyak, ami arra készteti a lengyeleket, hogy ne tartsák a pénzüket a bankokban. Inkább befektetik olyan lakásba, amit kiadnak.

Forrás: napi.hu

Hírek archivum