Nyomtatás
Novák Katalin államtitkár, EMMI Árvai Károly/Miniszterelnökség

Egygyermekes családok is kaphatnak otthonteremtési kedvezményt

2014.12.10. Írta:

Az egygyermekes családok is kaphatnak otthonteremtési kedvezményt 2015 júliusától - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Novák Katalin azt hangoztatta, a kormány célja, hogy a vágyott, tervezett gyermekek megszülessenek Magyarországon, és mivel az otthonteremtés, a lakhatás komoly nehézséget jelent a fiataloknak, ezért vezetik be a korábbi támogatási rendszert kibővítő lehetőséget július 1-jével.

Emlékeztetett arra, hogy korábban csak a kettő, vagy annál több gyermekesek vehették igénybe az állami támogatást, jövőre azonban már az egygyermekes családok is, vagy azok, akik legalább egy gyermeket vállalnak.

Azt mondta, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) alapelve az, hogy több gyermek után több támogatás jár, de figyelembe vesznek más szempontokat is, így például a energiatakarékosabb ingatlanok után nagyobb támogatás kérhető.

Számításaik szerint a támogatás éves szinten (az első teljes évtől, 2016-tól) 12 ezer családot érinthet és 9-10 milliárd forintos kiadással számolnak.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a gyermekek vállalása a CSOK rendszerében négy évet jelent. Elmondta, az egyes kategóriákon belül csökkentették az igényelhető lakások nagyságát is.

Közölte, a támogatást házaspárok és élettársi kapcsolatban élők egyaránt igénybe vehetik, a kettő közötti különbség az, hogy újabb gyermek vállalása esetén csak a házasságban élők, míg a meglévő gyermekek esetén az élettársak és a családok is kérhetik a támogatást.

Jövőre az otthonteremtési kedvezményre 4 milliárd forintot fordítanak, 2016-tól pedig 9-10 milliárd forintot. Novák Katalin jelezte, hogy a keret felfelé nyitott, így igény esetén biztosítják a szükséges többletforrásokat.

A családok egy gyermek esetén 500 ezer, három gyermek estén 3,25 millió forint támogatást kérhetnek. Újdonság az is, hogy használt lakás vásárlására, valamint meglévő lakás bővítésére is lehet támogatást kérni.

Forrás: MTI