Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Egyre többen költöznek vidékre

2020.09.25. Írta:

Az utóbbi években egyre többen költöztek el a fővárosból, részben a budapesti agglomerációba vagy távolabbi célpontokra. 2015. óta több mint 20 ezren költöztek el, részben a budapesti agglomerációba, ez a folyamat pedig erősítette a vidéki lakáspiacot - derül ki az ingatlan.com növekedés.hu-nak készített elemzéséből.

Az elmúlt években Budapest, részben pont az élénkülés miatt veszített a vonzerejéből az állandó lakosok döntéseit nézve - írja az elemzés. 

Ugyanakkor Budapesttől és az agglomerációtól távolabb, vidéken például a tavak környékén, a megyeszékhelyeken is nagyon látványosan erősödött és erősödik továbbra is a lakáspiac. 

Fogy a főváros lakossága

Budapest népszerűségének csökkenése a költözések adataiból, a szakzsargon szerint a vándorlási egyenlegekből látható. A hivatalos KSH-adatok szerint az állandó vándorlások - azaz az állandó lakcímet bejelentők - egyenlege legutóbb 2015-ben volt pluszban, azóta fokozatosan negatív eredmény született, ráadásul egyre többen távoztak a fővárosból.

Erősödés vidéken

A Budapesten kívüli lakáspiacon nem csak a fővárosi agglomeráció, hanem a távolabbi térségek is jelentős fejlődést mutattak az utóbbi években. Például az egyetemvárosokban, a nagyobb tavak - Balaton, a Velencei-tó - környékén gazdaságilag fejlettebb megyék nagyvárosaiban és megyeszékhelyein, valamint azok agglomerációiban is felpörgött a lakáspiac, amely első körben a kereslet fokozódásában, majd az ingatlanok felértekelődésében is láthatóvá vált

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a vidéki lakáspiac erősödését elősegítette az is, hogy a saját erőből történő családiház-építéseknél az engedélyeztetés egyszerűbbé vált. Emellett az alacsony kamatkörnyezet miatt az 5-10 évvel korábbi szintekhez képest olcsóbban lehetett részben hitelből vásárolni lakást vagy építeni saját házat. Emellett a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok keretében elérhető vissza nem térítendő támogatások és olcsó hitelek is támogatott hitelek is segítették a magyarországi, ezen belül a vidéki lakáspiac fejlődését.Az úgynevezett falusi csok pedig a legkisebb településeken hoz és hozhat hosszabb távon komolyabb változást.

Az új lakások piacán történt változások is azt mutatják, hogy elég erősen fejlődik a vidéki lakáspiac, bár a kedvezményes lakásépítési áfa 2019-ben történő kifutása, valamint a koronavírus-járvány miatt az idén megtorpant az új lakások piaca.

Forrás és részletek: Növekedés.hu

 

 

Hírek archivum