Egyre többen vennének lakást

2016.02.09. Írta:

Rég nem látott ingatlanpiaci optimizmust tükröz a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése, a GKI-MGYOSZ fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci indexének értéke idén januárban kilencéves csúcsra emelkedett.

Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója a felmérést bemutató budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felmérés alapján az irodapiac kivételével minden területen javultak a várakozások.
Egyebek mellett a CSOK-nak köszönhetően a következő egy évben lakást vásárolni vagy építeni biztosan szándékozó háztartások száma 41 százalékkal, az ezt valószínűleg szándékozóké 18 százalékkal emelkedett a tavaly októberihez képest, ami hétéves csúcsot jelent.

Mennyivel nőnek majd az árak?

Míg a vidéki területeken a várható áremelkedés mértéke csak kismértékben nőtt az előző megkérdezéshez képest (keleten 2 százalékra, nyugaton 4 százalék közelébe), Budapesten az átlagosan várt áremelkedés az egy negyedévvel ezelőtti 2,4 százalékról 6 százalék közelébe nőtt. Az új építésű lakások áraira a következő 12 hónapra vonatkozó prognózisok a korábbinál jóval erőteljesebb, 5-8 százalékos áremelkedésre utalnak.

A válaszadók szerint áremelkedést generálnak az intézkedések, 80 százalék szerint 2016-ban, kétharmaduk szerint hosszabb távon is áremelő tényezők.

Az ingatlanokkal foglalkozó cégek telekpiaci kilátásai az előző felméréshez képest Nyugat-Magyarországon jelentősen, de a másik két régióban is komoly mértékben javultak. A budapesti agglomeráció képviselői már az előző negyedévben is túlkeresletről számoltak be. A válaszadók az építési telkek piacán a fővárosban kétszámjegyű, de a vidéki körzetekben is 7-8 százalékos áremelkedést várnak a következő 12 hónapban.

Hol várható leginkább piaci fellendülés?

Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások a következő 12 hónapban a vidéki régiókban erőteljesen javuló, a fővárosban és környékén lényegében stagnáló piaci helyzetet várnak az előző negyedévhez képest. A felmérés szerint ez a prognózis azonban nem jelent pesszimizmust, csak a közelmúltban erőteljesen felpörgött fővárosi piacon az optimizmus enyhe mérséklődését. A nyugat-magyarországi kilátások most is számottevően kedvezőbbek a kelet-magyarországiaknál.

A válaszadók nagy többsége szerint az év elején hatályba lépett lakáspolitikai intézkedések pozitívan hatnak a lakásépítésre, 36 százalék szerint jelentősen, 43 százalék szerint kissé növelik azt, és csak 21 százalék szerint nem lesz érdemi hatás 2016-ban. A hosszabb távú hatásról kissé jobban szóródnak a vélemények, de az összkép ebben az esetben is egyértelműen pozitív.

A kedvezményekre várhatóan a leggyorsabban a fővárosiak csapnak le, a rövid és a középtávú hatásokról kialakult véleményeket összevetve a budapesti piac tűnik a kormányzati intézkedések legnagyobb nyertesének.

Egyedül az irodapiacon romlanak a kilátások.

A januári megkérdezés során 110 ingatlannal foglalkozó cég, illetve csaknem 1500 vállalat válaszolt, a lakossági minta pedig reprezentatív, ezerfős volt. A felmérés 2016-tól a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) támogatásával készül.

 

Forrás: MTI, Pénzcentrum

Hírek archivum