Egyszerű bejelentés alapján épülő épületek energetikai követelményei 2021-től

2016.11.03. Írta: Dr Fellegi Nándor

A Miniszterelnökség álláspontja szerint az egyszerű bejelentés alapján épülő épületnek meg kell felelnie a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintjének, ha a felépítést tanúsító hatósági bizonyítványt 2020. december 31. napját követően állítják ki.

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 6. § (2) bekezdés a), c) pontja értelmében új épület létesítése során:
- 2020. december 31-e után használatba vételre kerülő minden épület esetén az épületnek meg kell felelnie a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintjének ,
- 2017. december 31-e után a fentiek alá nem tartozó épületnek meg kell felelnie a költségoptimalizált követelményszintnek .

Az egyszerű bejelentés jogintézményének bevezetése óra jogértelmezési kérdés, hogy pontosan mi minősül „használatba vételre kerülés”-nek; „használatba vételre kerülés”-nek tekinthető-e az egyszerű bejelentés alapján épülő épületek vonatkozásában a hatósági bizonyítvány kiállítása.

A fenti jogértelmezési probléma lényegét az adja, hogy, amennyiben a „használatba vételre kerülés” csak használatbavételi engedélyhez (vagy tudomásulvételi eljáráshoz) köthető, akkor az egyszerű bejelentés alapján épített épületnek 2020. december 31-e után is csak a költségoptimalizált követelményszintnek kell megfelelnie.

A Miniszterelnökség (Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság, Építésjogi és Hatósági Főosztály) 2016. október 7-én kelt szakmai véleményében – tartalmilag – a fenti jogszabályi rendelkezést az alábbiak szerint értelmezte:

- A „használatba vételre kerülő” általános megfogalmazás egységesen értelmezhető az épület tervezett rendeltetésre való alkalmasságának kezdetére, így többek között az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítványra.

- Ennek megfelelően, ha az egyszerű bejelentés alapján épülő épület vonatkozásában 2020. december 31-e után kerül kiállításra hatósági bizonyítvány, az épületnek meg kell felelnie a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintjének.

Hírek archivum