Egyszerűbb értékbecslés, olcsóbb lakáshitel

2021.02.16. Írta:

A hitelfedezeti mutató számításához az ingatlanok forgalmi értékét ezentúl helyszíni szemle helyett statisztikai alapú értékbecsléssel is meg lehet majd állapítani. A gyorsabb eljárás olcsóbb hitelügyintézést, így több tízezer forintos megtakarítást jelenthet az ügyfeleknek.

A Pénzügyminisztérium módosította a vonatkozó rendeletet, az MNB pedig az adósságfék-szabályokat. 

A módosítást követően az adósságfék rendeletben szabályozott hitelfedezeti mutató számítása során az ingatlanok forgalmi értéke statisztikai alapú értékbecslési módszertannal is megállapítható. A módosítással az MNB a hitelezési folyamatok egyszerűsítését, a banki digitalizáció és hatékonyság erősítését szeretné támogatni.

Az adósságfék-szabály meghatározza, hogy adott jövedelem mellett maximum mekkora törlesztőrészlet fizetésével vehet valaki fel hitelt, de azt is, hogy adott ingatlan forgalmi értékének maximum hány százalékát igényelheti hitelként. Itt fontos módosítás, hogy az új szabályok szerint a lakásérték 80%-a helyett annak 60%-áig lehet majd eladósodni.

A statisztikai alapú ingatlan-értékbecslés módszertanát a bankok nem minden esetben alkalmazhatják. Mint a rendelet fogalmaz, új hitelkihelyezés céljából történő értékelés esetén a hitelező abban az esetben állapíthatja meg statisztikai alapú értékelési szakvélemény alapján az ingatlan hitelbiztosítéki értékét, ha:

- a szabályzata tartalmaz rendelkezéseket a statisztikai alapú értékelésre vonatkozóan,
- az ingatlan lakás megnevezéssel nyilvántartott lakóingatlannak minősül,
- az ingatlan Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a Budapesti Agglomeráció területéhez tartozó településen található,
- az értékbecslést megelőző naptári évben az ingatlanok forgalmi értékadatai rendelkezésre állnak, vagyis az adott településen - Budapest esetén adott kerületen belül - legalább tíz, egymástól fajlagos árában legfeljebb 30%-kal eltérő ingatlan-adásvételre sor került.
- a lakás ingatlan-nyilvántartás szerinti alapterülete legfeljebb 150 m2,
- a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladja meg az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60%-át,
- a statisztikai értékeléshez szükséges adatokat az értékelési szakvélemény tartalmazza. Az ingatlan értékeléséhez 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot szükséges benyújtani, ami alapján az ingatlan beazonosíthatónak és jogilag rendezettnek tekinthető.

Forrás: Portfolio, Pénzcentrum

Hírek archivum