Együtt is felvehető lesz a falusi csok és a csok+

2023.10.27. Írta:

A januártól induló csok+ azokon a kistelepüléseken is igényelhető lesz, ahol a falusi csok - áll a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) friss közleményében.

A közlemény szerint: „A kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén, tehát nemcsak az 5 ezer főnél nagyobb településeken, hanem a kistelepüléseken is igénybe lehet venni, utóbbiaknál így a gyermekáldást tervező házaspárok a csok plusz mellé akár a falusi csok vissza nem térítendő támogatást, illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik.”

Mivel korábbi bejelentés szerint egységesítik a falusi csok összegeit, ezért már nemcsak használt, hanem új lakáshoz is fel lehet vennia támogatást 2024-től:

  • egy gyermek után 600 ezer forint helyett 1 millió forintot,
  • két gyermek után 2,6 millió forint helyett 4 millió forintot,
  • három vagy több gyermek után 10 millió forint helyett 15 millió forintot.

Emellé vehetik fel a kistelepüléseken a csok+ maximum 15-30-50 milliós kedvezményes, fix 3 százalékos hitelét vállalt gyermekekre. Ehhez a gyerek(ek) megszületése esetén a 10-10 millió hitelelengedésre is számíthatnak. 

A konstrukciót az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből nagyobb, komfortosabb otthonba költözéshez, vagy akár a meglévő otthon, akár a megvásárolt újabb lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe lehet venni. Az új lehetőséggel a családbővítést tervező, újabb gyermeket vagy gyermekeket vállaló azon családokat szeretnénk támogatni, ahol a házaspár hölgy tagja a 41. életévét még nem töltötte be, sőt 2025 végéig 12. hetet betöltött várandósság esetén ezen életkor betöltése után is igényelhető a CSOK Plusz - írja a KIM.

Mindezek mellett megmarad az illetékmentesség is az új csokot igénylőknek.

A minisztérium támogatja a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezését is, hogy az első közös otthonukat megszerző házaspárok alacsonyabb, 20 százalék helyett 10 százalékos önerő követelmény mellett juthassanak hozzá a CSOK Plusz kölcsönhöz.

 

Hírek archivum