MKpartners

Elfogadásra vár a törvényjavaslat a rozsdaövezeteket érintő kedvezményes áfáról

2020.05.27. Írta:

A kormány kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a rozsdaövezeti akcióterületek létrehozásához szükséges intézkedésekről szóló törvényjavaslatot.

Barnamezős akcióterületeket hoz létre a kormány, és új városi otthonteremtési programot indít – jelentette be Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján.

A törvényjavaslat szerint - ahogy már a korábbiakban is bejelentette Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter - a rozsdaövezetekben épülő új lakások értékesítésének az áfája 5% lesz. 

Fürjes Balázs bejelentése szerint javasolják az országgyűlésnek, hogy

- az építési törvényben hozza létre a barnamezős akcióterületek fogalmát,
- hatalmazza fel a kormányt, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve meghatározzák jogszabályban ezeket a konkrét területeket,
- az építési szabályok segítsék az építkezések gyorsabb, egyszerűbb engedélyezését,
- módosítsák az áfatörvényt, ezeken a helyeken alacsonyabb, 5%-os áfa mellett lehessen az új lakásokat megvásárolni,
- javasoljuk fenntartani a lakásbérlet áfamentességét, vagyis, hogy a lakás bérbevétele után a bérlők ne fizessenek áfát.

A törvényjavaslat három új fogalmat vezet be, ezek: a rozsdaövezeti akcióterület, az azonnali rozsdaövezet akcióterület és a közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterület. Az azonnali rozsdaövezeti akcióterületek azok a területek, ahol az építési beruházások indításához az előkészítő munkákat már nem szükséges elvégezni vagy azok gyorsan elvégezhetőek, illetve olyan területek, ahol már engedélyezett, vagy előkészítés alatt álló építési beruházást terveznek. A lényeg tehát az hogy, a törvényjavaslat elfogadásával gyors építkezések valósíthatóak meg.

A törvényjavaslat megfogalmazása szerint a rozsdaövezeti akcióterületek kedvező elhelyezkedésű, jellemzően elhanyagolt, kihasználatlan, környezetszennyezéssel, hulladéklerakás, szuburbanizációs tevékenységekkel terhelt területek, amelyek fejlesztésével egységes, tiszta és környezetszennyezéstől mentes lakhatás és munkahelyi környezet alakítható ki.

Az indoklás kiemeli, hogy a törvényjavaslat eredményeképpen már rövidtávon is létrejöhetnek munkahelyek, közép- és hosszabb távon pedig javítható általa a mindennapi városi életminőség.

A beruházásokat jelentősen megkönnyítheti, hogy Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) módosításával a beruházásoknál a kiemelten közérdekű beruházások megvalósítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

A konkrét rozsdaövezeti akcióterületeket a Kormány fogja rendeletben megállapítani, az önkormányzatokkal véleményeztetve.

A rendelkezés lehetővé tenné, hogy a Kormány által meghatározott településrendezési és beépítési szabály, valamint egyedi építési követelmény a változtatási és építési tilalmat elrendelő szabályoktól való eltérő rendelkezésekre is vonatkozzon közérdekű cél megvalósítása érdekében.

A Kormány felhatalmazást kap arra is, hogy a kiemelten közérdekű beruházás megvalósításával összefüggő sajátos településrendezési és beépítési szabályokat, egyedi építési követelményeket, sajátos telekalakítási követelményeket, egyedi településképi követelményeket, örökségvédelmi szabályokat, a fás szárú növények védelméről vonatkozó szabályokat, valamint a tényfeltárás, a beavatkozás és a kármentési monitoring egyedi szabályait rendeletben állapítsa meg.

Ami a rozsdaövezetekre vonatkozó kedvezményeket illeti, a törvényjavaslat úgy módosítaná az áfatörvényt, hogy a meghatározott rozsdaövezeti akcióterületeken épített ingatlanban kialakított 150 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterületű lakás értékesítésének az áfája 5% legyen.

Az 5%-os, kedvezményes áfa bevezetésének indoklása a kereslet élénkítés, valamint a gazdaság újraindítása céljából szükséges hosszútávú építőipari ipari kereslet biztosítása.

 

Hírek archivum