ingatlan.com lakásárindex ingatlan.com

Elindult az ingatlan.com havi lakásárindexe

2023.10.10. Írta:

Havi rendszerességgel szolgáltat adatokat a lakásárak alakulásáról mostantól az ingatlan.com lakásárindexe, amely a szeptemberi adatokban 0,8%-os árcsökkenést mutat. 

Az új lakárárindex hosszú és rövid távon mutatja be a lakáspiaci trendeket, ezen belül a lakóingatlanok árának változását országos és regionális szinten.

“Hosszú, másfél évig tartó folyamat eredményeként jutottunk el idáig, hogy elindíthassuk az ingatlan.com lakásárindexét, amely havi rendszerességgel mutatja be az országos és negyedévente a regionális lakásárak változását. Az árindex az ingatlan.com adatai alapján naprakészen ismerteti az aktuális piaci helyzetet. Ez pedig kézzelfogható segítséget jelent a lakásvásárlást vagy lakáseladást tervezőknek, valamint az ingatlanközvetítőknek is. Emellett fontos gazdasági mutató, hiszen a lakásárak alakulása jó indikátora a gazdasági teljesítménynek is.” - mondta Keleti József, az ingatlan.com Zrt. vezérigazgatója.

Az ingatlan.com lakásárindexe lényegében azonnal megmutatja a kínálati piac alakulása alapján az árváltozásokat. A 2015 óta több mint 4,5 millió eladó lakóingatlan-hirdetés adatain alapuló ingatlan.com lakásárindex teljesen összhangban van a hivatalos lakásárindexekkel - például a KSH és az MNB - mutatóival. Az adott időszak statisztikái viszont sokkal hamarabb elérhetőek, mert ezek a tulajdonosok és ingatlanközvetítők lekerült hirdetéseinek adatain, nem pedig a NAV illetékadatbázisán alapulnak. Az illetékadatok teljes körű begyűjtéséhez és statisztikai feldolgozásához több hónapra van szükség - mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Csökkennek az árak

A 2015 óta több mint 4,5 millió lakáshirdetés adatain alapuló lakásárindex legfrissebb eredményei szerint 2023 harmadik negyedévében 0,8 százalékkal csökkent a lakóingatlanok értéke az előző negyedévhez képest. Ez árcsökkenés a már ismert tényezőkkel magyarázható. “A bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok sokakat távol tartottak az ingatlanpiactól. A több negyedéven keresztül megfigyelt keresletcsökkenés és kínálatbővülés mostanra árcsökkenéssel párosult” - tette hozzá Balogh László. 

Az agglomerációs házakat keresik a legtöbben

Korponai Levente, az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu vezetője pedig azt emelte ki, hogy a lakásárak változásának alakulása a hitelpiac szempontjából is kulcskérdés. A 2010-es évek második felére jellemző alacsony kamatok nagyban hozzájárultak a lakáspiaci forgalom bővüléséhez.

A jelenlegi trendekről szólva a money.hu vezetője azt mondta: “A nagyvárosi csok év végi búcsúja megnőtt az érdeklődés a támogatott konstrukciók iránt, így a Babaváró iránti kereslet is erősödött. A Hitelintéző szolgáltatásunk adatai szerint közel 40 százalékkal nőtt a csok és Babaváró hitelek iránt érdeklődők száma júniushoz képest a lakástámogatási rendszer átalakításáról szóló bejelentés óta.” A szakember azt is elmondta, hogy a hétfőtől életbe lépett, a bankok által önkéntesen vállalt 8,5 százalékos kamatplafon pedig a piaci lakáshitelek iránti keresletnek adhat lendületet, ami élénkítheti a lakáspiaci forgalmat a következő hónapokban.

Most elsősorban a nagyvárosok agglomerációjában szereplő házakat, másodsorban lakásokat keresik a legtöbben azok közül az ingatlan.com-os felhasználók közül, akik csok és Babaváró iránt érdeklődnek. Várhatóan a következő negyedévben ezek az ingatlanok lesznek a legnépszerűbbek.

Vélhetően, azok a többgyermekes családok, amelyek már nem szeretnének további gyermekeket vállalni, ők jelentek most meg a piacon, és szeretnék még kihasználni a városi csokot és a Babvárót - mondta korponay Levente.

 Az ingatlan.com lakásárindexe az adat.ingatlan.com oldalról indulva érhető el a https://adat.ingatlan.com/ingatlan-com-lakaspiaci-arindex/  linkre kattintva. 

Hírek archivum