Szentiváni János / igylakunk.hu

Elindultak lefelé az árak a használt lakásoknál

2022.11.08. Írta: Sajtóhír

Egyre hosszabb ideig kell várni a vevőkre a használt lakások piacán, és aztán a vevők egyre többet tudnak alkudni, különösen bizonyos típusú lakásokra. Az érdeklődők hónapról hónapra kevesebben vannak, ami a lassan csökkenésbe forduló árakban is megmutatkozik már.

Május óta érzékelnek erőteljes visszaesést a lakáspiaci keresletben a GDN Ingatlanhálózatnál – tájékoztatta a Világgazdaságot Gadanecz Zoltán, a cég alapító tulajdonosa. Az országszerte több mint 70 irodával működő hálózat vezetője szerint hónapról hónapra mintegy 20–50 százalékkal marad el a kereslet az egy évvel korábbitól.  

Mindennek az éves tranzakciószámban is látható nyoma lesz, a tavalyi 175 ezer után idén várhatóan nem több, mint 135 ezer ingatlant értékesítenek. 

Az ingatlanpiaci szakértő szerint visszatérnek azok az idők, amikor meglehetősen szegmentáltan működött a kereslet, most az adott ingatlan működtetése, a rezsi nagysága van a fókuszban, ennek alapján szelektálnak az érdeklődők minden korábbinál erőteljesebben.

A panelek, mint a lakáspiac lakmuszpapírjai, most nem jeleznek, mert benne maradva a rezsivédelemben, egyelőre nem mozdult az áruk, noha tudható, hogy többségében korszerűtlen, drágán üzemelő ingatlanokról van szó. Így biztos, hogy bármilyen rezsinövelő fejlemény azonnal számottevő árcsökkentő hatással lenne ezekre az ingatlanokra.

A szakértő szerint a lakáspiaci kínálat bővülésére mind az eladó, mind a kiadó ingatlanok terén számítani lehet, mert a tulajdonosokat a növekvő költségek lépéskényszerbe hozzák. Sok üres, kihasználatlan ingatlan kerül eladósorba emiatt, elsőként azok, ahol nem lehet szabályozni a fűtést például, vagy a közös költség megugrik az emelkedő kiadások miatt.

A lakáspiac jellegzetessége, hogy az árcsökkenés lassabban következik be, mint a drágulás. Legalább féléves kereslethiány szokta megelőzni azt, hogy az eladók engedjenek az árból, az élénkülő keresletre viszont két-három hónap alatt mindenki reagál.

Miután már május óta nő az ingatlanok értékesítési ideje, ezzel együtt az alku lehetősége is, elkezdődött az a csendes árcsökkenés, amelynek egyszerre ad megfelelő pszichológiai és gyakorlati terepet a romló gazdasági környezet, a megélhetési félelmek és az emelkedő lakáshitelkamatok - mondta Gadanecz Zoltán.

Forrás: vg.hu

 

Hírek archivum