MKpartners

Energetikai követelmények: haladék a lakásépítőknek

2021.01.04. Írta:

A veszélyhelyzethez kapcsolódó könnyítések léptek életbe a lakásépítők helyzetének megkönnyítésére. Kitolták a szigorúbb energetikai előírások teljesítésének határidejét, valamint szélesítették az egyszerű bejelentéssel építhető ingatlanok körét.

A korábbi szabályozás szerint januártól csak a közel nulla energiaigényű lakóingatlanokat lehetett volna átadni. Az új jogszabály ezt a határidőt 2021 júliusára tolta ki.

"Öt éve mind a tervezők, mind a kivitelezők, mind a beruházók ismerhették, hogy a szigorúbb követelményeknek 2021-től már meg kell felelnie az épületnek. Ettől függetlenül jelentős számú építkezés van, amelyek megkockáztatták, hogy a határidő előtti utolsó évben szereznek nem közel nulla energiaigénynek megfelelő energetikai minőségben használatbavételt" - írja az Építési jog.

A most megjelent rendelet szerint a nagyobb családi házakat és a legfeljebb ezer négyzetméter hasznos alapterületű, akár hatlakásos társasházakat is egyszerű bejelentéssel lehet építeni a veszélyhelyzet megszüntetéséig.

– Az új szabályok lendületes évkezdést hozhatnak az lakásépítési szegmensben. Az energiafogyasztásra vonatkozó határidő meghosszabbítása miatt megkezdett ház- és társasházépítéseken dolgozó építtetők és a vevők sem kerülnek lehetetlen helyzetbe, ha az esetleges csúszások miatt az átadás a következő évre tolódik. Az építési engedélyezési folyamatot kiváltó egyszerű bejelentések kibővítése miatt pedig könnyebb lehet megfelelni a 2022 végi határidőnek, amely az ötszázalékos áfa kihasználása szempontjából fontos – magyarázta Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője.

Szerinte 2021-ben a járvány miatt megtorpanó lakáspiac, ezen belül az újlakás-építések újabb támogatást kaptak ezzel. Az új szabályok és az otthonteremtési lehetőségek bővítése, köztük a kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfa újbóli bevezetése felfuttathatja a lakásépítéseket.

További információ: 

https://epitesijog.hu/9936-a-kozel-nulla-kovetelmenyeknek-nem-megfelelo-epitkezesek-fel-ev-haladekot-kaptak 

https://epitesijog.hu/9937-2021-ben-a-cegek-mar-1000-negyzetmeteres-hat-lakasos-epuletet-is-epithetnek-egyszeru-bejelentessel 

https://epitesijog.hu/9938-a-300-es-1000-negyzetmeter-kozotti-egyszeru-bejelenteses-lakoepuletekre-vonatkozo-szigorubb-eloirasok 

Forrás: MTI, Építési jog

Hírek archivum