Ennyi nettó jövedelem kell, hogy hitelből vehessünk lakást

2023.02.22. Írta: Bankmonitor

A Bankmonitor szakértői kiszámolták, hogy mennyi nettő jövedelem szükséges ahhoz, hogy hitel felvételével lakást vásároljuk Magyarországon. Az átlagos összeg természetesen változik attól függően, hogy Budán, Pesten vagy vidéken van az adott lakás, panel vagy tégla építésű.

Egy átlagos pesti panellakás hitelből történő megvásárlásához jelenleg legalább 580 000 Ft nettó igazolt jövedelem szükséges akkor, ha csak a minimális (30%) önerő áll rendelkezésre a vásárláshoz – derül ki a Bankmonitor szakértőinek friss számításaiból. Ez szinte semmi ahhoz képest, hogy egy budai, átlagos árú tégla építésű ingatlan esetében 1,3 millió forint ugyanez.

Vidéken némileg alacsonyabb a jövedelem elvárás: itt az épület típusától és elhelyezkedésétől függően 434 000 – 520 000 forint a jövedelem alsó határa.

Az elmúlt időszakban jelentősen drágultak a lakáshitelek: míg 2022. februárban banktól függően 5,05 és 8,4 százalék között volt egy 20 millió forint összegű, végig fix lakáshitel (20 éves futamidő, 450 000 forint nettó igazolt jövedelem) kamata, a cikk írásakor már 8,25 és 10,94 százalék között szóródtak az ajánlatok a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor által vizsgált bankok esetében.

Ezzel párhuzamosan az általgos lakásárak is csaknem minden területen emelkedtek 2022 és 2023 januárja között a Duna House Barométer adatai alapján. A legnagyobb drágulás a budai és a kelet-magyarországi ingatlanoknál figyelhető meg, míg a nyugat-magyarországi tégla lakások átlagára kicsit még csökkent is.

A Bankmonitor.hu szakértőinek számításai szerint jelenleg egy, a Duna House Barométer szerint átlagosnak számító budapesti panellakás hitelből történő megvásárlásához 585 000 forint körüli nettó jövedelmet kell tudni igazolni, míg vidéken 430 000 – 450 000 forint keresettől számíthat reálisan pozitív banki bírálatra egy hiteligénylő.

A tégla építésű lakások magasabb átlagos ára miatt itt a minimális jövedelmi elvárás is magasabb valamennyivel, ám a budai tégla lakások esetében már csaknem 1 millió forint a hitelhez szükséges minimális jövedelem, míg a bevárosban 1,3 millió forintot is meghaladja ugyanez.

A cikkből az is kiderül, hogyan számolnak a jövedelemmel a bankok.

Tovább a bankmonitor cikkére

Hírek archivum