Ennyit ér a jó szigetelés a lakáspiacon

2023.04.20. Írta: ingatlan.com

Jelentősen nőtt a szigetelt lakások iránti kereslet, és a kínálatban is egyre nagyobb szerep jut nekik. A szigetelt lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 11 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekét, a vármegyeszékhelyeken pedig 23 százalékos a különbség - írja az ingatlan.com.

Ma már jól látszik a lakáspiacon a tavalyi extrém energiadrágulás, a szigeteléssel rendelkező lakások előnybe kerültek a szigetelés nélküliekkel szemben, utóbbiak pedig hosszú távon marginalizálódhatnak az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint. A lakáskeresők számára is értékesebbé váltak azok az ingatlanok, amelyek esetében pontosabb információt kapnak a kedvező energetikai adottságokról.

 Lehetőséget kaptak az eladók

 “Tavaly ősszel csúcsosodó nemzetközi energiaválság óta az eladók megadhatják az ingatlan.com-on, hogy milyen energetikai jellemzői vannak az adott lakóingatlannak. A vásárlók pedig keresni tudnak szigetelt vagy napelemmel felszerelt lakások és házak között. A keresők az ingatlan maximális áram- és gázfogyasztása alapján is ki tudják választani következő otthonukat. Az eredmények alapján a vevők és az eladók is energiatudatosabbá váltak az elmúlt időszakban. Az energiafogyasztást és rezsikiadásokat tekintve a lakóingatlan-tulajdonosok igyekeznek csökkenteni a kitettségüket egy esetlegesen felmerülő nemzetközi energiakrízis esetére.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 Ezt bizonyítja többek között, hogy a szigetelt lakások iránti kereslet jelentősen nőtt. A múlt év utolsó negyedévében az érdeklődések 20 százaléka érkezett kifejezetten ezekre az ingatlanokra, az idén viszont már 28 százalékos volt ez az arány.” - tette hozzá a szakember. Az eladásra kínált budapesti és vármegyeszékhelyeken található szigetelt lakóingatlanoknál átlagosan 12 centis hőszigetelés “védi” a lakásokat a hidegtől.

 A kínálati oldalon pedig az látszik, hogy januárban az eladó használt házak és lakások 13 százaléka volt szigetelt, április közepén már 19 százalékos volt az arányuk. Az ingatlan.com szakértője szerint várhatóan a jövőben egyre többen adják majd meg az energetikai jellemzőket egy-egy lakásnál vagy háznál, ez ugyanis nagyban befolyásolhatja az értékesítési időt.

 Az árakban is visszaköszön a takarékosság

 A kedvezőbb energiafogyasztást a lakóingatlanok ára is tükrözi. A szigetelt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten 950 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken 647 ezer forint, ami 11, illetve 23 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekre vonatkozó átlagokat.

A napelemmel felszerelt házak is egyre nagyobb arányban vannak jelen az eladó ingatlanok esetében. Január elején csak az eladó házak 3,5 százalékán volt napelem, ez az arány 4 százalékra nőtt áprilisra. A szigeteléshez hasonlóan a napelemes rendszer is komoly árnövelő tényező. A fővárosban a napelemes eladó házak átlagos négyzetméterára 944 ezer forint, ami 23 százalékos prémiumot jelent, a vármegyeszékhelyeken ezeket a házakat közel 750 ezer forintos ár jellemzi, ami 43 százalékkal magasabb értéket jelent. Az eladó napelemes házak átlagosan 8 KW-os rendszerrel vannak felszerelve a mindkét településtípuson.

 Balogh László szerint az elmúlt év energetikai kihívásai pozitív hatást gyakorolhat a tulajdonosok energiatudatosságára. A napelemmel szerelt eladó házak aránya tovább növekedhet lakáspiacon. A szigetelés nélküli piacképes lakások egy részét pedig a vevők előbb-utóbb korszerűsíteni fogják. Elsősorban azért, mert a szigetelés nélküli ingatlanok a következő időszakban még inkább háttérbe szorulhatnak a lakáspiacon.

Forrás: ingatlan.com

Hírek archivum