Szentiváni János / igylakunk.hu

Ennyivel olcsóbb Budapestnél a falusi csokos agglomeráció

2023.07.03. Írta: money.hu / ingatlan.com

A Budapest-környéki kertes házak piacára is élénkülést hozhat jövőre a lakástámogatási rendszer módosítása. Az idén a sima csokra jogosultak próbálhatják még kihasználni a városokban a kedvezményt, ami a lakáshitelek iránti igényt is növelheti, hiszen a lakóingatlan-vásárlók nagyjából fele kölcsön segítségével veszi otthonát.

Új helyzetet teremt a lakóingatlanok, azon belül is a kertes házak piacán a lakástámogatási rendszer átalakítása. Aki még idén tervezi a kertes házba költözést, annak a fővárosi házak helyett jó alternatívák lehetnek a vonzáskörzetben lévő hasonló ingatlanok, hiszen nagyon jelentős az árkülönbség. A csok megszűnése miatt azonban érdemes még idén meghozni a döntést a vásárlásról. Ugyanakkor a falusi csokos Pest vármegyei preferált települések a növekvő támogatási összeg miatt jövőre kaphatnak még nagyobb figyelmet. - derül ki az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu friss elemzéséből, amely ismerteti a legalább 500 négyzetméteres kerttel rendelkező, minimum 100 négyzetméteres budapesti és agglomerációs településeken lévő házak átlagárait.

Jövőre népszerűek lehetnek az 5000 fő alatti Pest vármegyei települések

"A lakástámogatási rendszer átalakítása a gyermekes családoknál népszerű kertes házak piacán is változást hoz. Az úgynevezett nagyvárosi csok év végi megszüntetése miatt decemberig várhatóan élénkülés lesz a városok lakás- és családi ház-piacán. Egyelőre bizonytalan, hogy milyen támogatások lesznek elérhetőek a jövőben a nagyobb településeken, ezért, akik jogosultak a mostani csokra, azoknak tanácsos mielőbb lépniük. Ugyanakkor a falusi csok megmarad, ráadásul jövőre az eddiginél jóval komolyabb összegű támogatást vehetnek igénybe az arra jogosultak. Így a használt falusi csokos ház vásárlása és korszerűsítése vonzóbb alternatíva lesz jövőre. Ez pedig az érintett településeken pörgetheti fel a forgalmat 2024-től" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mennyiért kapunk kertes házat Budapesten és Pest vármegyében?

A lakásforgalom jelentős részét adja a főváros és a Pest vármegyei régió, ám az eltérések óriásiak.

Az ingatlan.com adataiból kiderül, hogy Budapesten a júniusban eladásra váró, majdnem négyezer, legalább 500 négyzetméteres telken elhelyezkedő, minimum 100 négyzetméteres családi házak átlagára 175 millió forint volt. Ehhez képest a Pest vármegyei településeken 99 millió forintos átlagár jellemezte a hasonló adottságokkal rendelkező ingatlanokat a nyár első hónapjában. Budaörs a legdrágább 209 millióval, míg a legolcsóbb Jászkarajenő 19 millió forinttal. Emellett az érintett települések felében 19 és 80 millió forint között szóródtak az árak. A jelenlegi szabályok szerint ráadásul több tucat falusi csokos település van Pest vármegyében, amelyeken még alacsonyabbak az árak. A budapesti falusi csokos agglomerációban 46 millió forintos átlagáron hirdetik eladásra a kertes házakat. Igaz, itt is vannak jelentősebb eltérések. Perbálon például 60 milliós, Áporkán 59 milliós, Bagon kevesebb mint 50 milliós árakkal találkozhatnak a házvásárlást tervezők.

A money.hu szakértői ezzel összefüggésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a kertes házak fővárosi és agglomerációs piacán lévő óriási árkülönbségek értelemszerűen a lakásvásárláshoz szükséges hitelösszegre is hatással vannak. A kertes házba vágyó családok rengeteg pénzt tudnak spórolni, ha olcsóbb környékre költöznek. Itt ugyanis kevesebb hitelre van szükség, ami alacsonyabb törlesztőrészlettel megúszható. Nem könnyű a hitelfelvevők helyzete, hiszen júliustól szigorodtak a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó szabályok, és bár a lakáshitelek kamatai lassú csökkenést mutatnak, de továbbra is érdemes körültekintőnek lenni, mert milliók bánhatják, ha rosszul választunk a konstrukciók közül.

Forrás: money.hu / ingatlan.com

Hírek archivum