MKpartners

Építőanyagok: profitadó, állami elővásárlás és kiviteli korlátozás

2021.07.02. Írta:

A kormány októbertől kiviteli korlátozást rendelt el építőipari termékekre - jelentette be a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kavicsra és a sóderra pedig profitadót vetnek ki. 

A kiviteli korlátozást először be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak azt engedélyeznie kell, a notifikáció négy hónapig tart. Orbán Viktor szerint részben azért "szaladtak el" az építőipari anyagok árai néhány termék esetében, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség. A korlátozás vonatkozni fog például az épületfára, a vasra és az acélra.

Addig a kivitel esetében kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be, hogy az országban tartsa az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat.

Orbán szerint van néhány olyan építőanyag, „ahol olyan extraprofitot akarnak realizálni, ami nem fogadható el”, ezért meghatároznak egy árszintet, és az afölötti rész 90 százalékát profitadóval vonják el. Ez a kavicsra és a sóderra mindenképpen vonatkozik majd.Valamint a már művelési jogot szerzett, de meg nem indított bányáknál az engedély kiadásától számított egy éven belül meg kell kezdeni a termelést, különben visszavonják a koncessziót, és másnak adják.

A beavatkozásokat Orbán azzal indokolta, hogy ezek nélkül az állami támogatások „nem a kispénzű magyar állampolgárokhoz fognak eljutni, hanem azokhoz, akik az építőanyag-kereskedelmet tartják a kezükben. A célunk nem ez volt, nem őket akarjuk extraprofithoz juttatni, hanem a kisebb pénzű embereket szeretnénk lakásfelújítási lehetőséghez juttatni”.

Forrás: MTI, 444.hu

Hírek archivum