Mélyépítés volt, magasépítés alig

Épületgépész cégből van a legtöbb Magyarországon

2014.07.14. Írta:

Jelentés az építőipar 2013. évi teljesítményéről – A KSH kiadványának egyik legszomorúbb adata a lakásépítések számának drasztikus zuhanása.

Múlt év végén 93 292 regisztrált szervezet volt az építőiparban, 2,3 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban, a vállalkozások 30 százaléka épületgépészeti szereléssel foglalkozott.

Az építőipar termelése 1791 milliárd forintos értéke tavaly - több évig tartó visszaesés után - 9,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A növekedés ellenére azonban a termelés az ezredfordulón mért szint alatt maradt.

Az épületek építésének emelkedése az ipari beruházásoknak köszönhető, viszont a lakásépítés volumene tovább zuhant. Az egyéb építmények építését a - részben uniós támogatásból megvalósuló - út- és vasútfejlesztések növelték.

Az építőipar év végi - 878 milliárd forintos - szerződésállománya kétharmaddal magasabb volt a 2012-es év véginél, és az éves termelés csaknem felét tette ki.

Az építőipari átlagkeresetek - nettó 116 453 forint - továbbra is jelentősen, csaknem negyedével a nemzetgazdasági átlag alatt maradtak, az építőipar így a nemzetgazdasági ágak között az utolsók között van.

Az építőipar termelői árai 2013-ban 1,9 százalékkal emelkedtek az előző évihez viszonyítva.

Az építőipar Magyarország bruttó hozzáadott értékéhez (GDP) 2013-ban 3,4 százalékkal járult hozzá. A nemzetgazdasági súlya 1995 óta - folyó áron számítva - 3,7 és 5,6 százalék között változott, de 2006 óta folyamatosan csökken.

A nemzetgazdaságban alkalmazásban állók létszáma 2 millió 699 ezer fő volt a legalább 5 főt foglalkoztató szervezetek körében, ez 0,9 százalékos emelkedés az előző évihez képest. Ezen belül az építőiparban 108,3 ezer fő állt alkalmazásban. Az építőipar az itt működő nagyszámú – 5 főnél kevesebbet foglalkoztató – vállalkozásnak köszönhetően az összes foglalkoztatott létszámából 6,3 százalékkal részesedik.

Az Európai Unió országainak építőipari termelése az elmúlt évben – az azt megelőző évi 5,3 százalékos visszaesést követően – 2,2 százalékkal csökkent. Németországban 0,2 százalékkal mérséklődött, az Egyesült Királyságban 1,1 százalékkal nőtt a termelés.

Magyarországot leszámítva a visegrádi országok mindegyikében visszaesett az építőipari termelés volumene: Csehországban 6,8, Lengyelországban 10,1, Szlovákiában pedig 5,3 százalék volt a csökkenés.

Forrás: MTI

Hírek archivum