Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Erősen visszaesett az induló társasházépítési projektek száma 2019 végén

2020.02.25. Írta:

Az elmúlt évek leggyengébb számait produkálták az induló építőipari projektek: 2019 utolsó negyedéve ismét jelentős visszaesést hozott az építőipari aktivitásban – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. A tavalyi évben a társasházi lakásépítések Aktivitás-Kezdés mutatója 39 százalékkal esett vissza országosan az előző évhez képest.

Az év egészét nézve jóval kisebb összegben kezdődtek meg munkák az építési szektorban, 2018-hoz képest a visszaesés 21 százalékos volt, de még a 2017-es évhez képest is -11 százalékos volt az eltérés mértéke. 2019-ben összesen kevesebb, mint 2200 milliárd forintot tett ki az építőipari Aktivitás-Kezdés, az egy évvel korábbi közel 2790 milliárddal szemben.

Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 4. negyedév)

A magasépítési aktivitás csökkent

2019 negyedik negyedévében a magasépítési szektorban az előző negyedévnél kisebb összegben indultak el építési munkák, az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, az összegük 311 milliárd forintot tett ki. Összességében a tavalyi évben így a magasépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés 1364 milliárd forint volt, ami lényegesen kevesebb, mint a 2018-as érték, a csökkenés 15 százalékos volt, de az ibuild.info építési projektadatbázis alapján számolt összeg még 2017-ben is meghaladta a 2019-est.

A magasépítéseket jellemző visszaesésben a romló nem lakáscélú magasépítési és társasház-építési számok egyaránt szerepet játszottak. A társasházi projektek esetében már az elmúlt negyedévekben is megfigyelhető volt a kivitelezési összegek csökkenése, és a tendencia az év utolsó három hónapjában is folytatódott. A nem lakáscélú magasépítések esetében az Aktivitás-Kezdés visszaesése jóval szerényebb volt. 2019 utolsó negyedévében elindult például több szálloda és irodaház építése mellett a Szegedi Kézilabda Csarnok kivitelezése, a nagykanizsai multifunkciós sport és rendezvénycsarnok első ütemének építése, az M3 Business Center A és B épületének energetikai korszerűsítése és belsőépítészeti átalakítása, valamint a Hungexpo megújítása.

Egyértelmű a visszaesés a lakáspiacon

Az idei év január 1-től jelentős változást hozott a hazai társasházi lakásépítési piacra a korábbi 5 százalékosról 27 százalékosra ugró áfakulcs. A 2018. november 1-je után engedélyezett projektek lakásai ugyanis az idéntől a nettó árakon felül csak a magasabb áfaösszeg mellett értékesíthetőek. A tavalyi évben a közeledő december végi határidő egyre jobban éreztette hatását a megkezdett építési munkák összegében. Az Aktivitás-Kezdés mutató értéke a társasházi lakásépítések esetében az év utolsó három hónapjában már csupán 49 milliárd forint volt, míg 2018 valamennyi negyedévében még meghaladta a 100 milliárd forintot a három hónap alatt elindított beruházások értéke. 2019-ben a visszaesés miatt összesen így 263 milliárd forintnyi építkezés kezdődött el, az előző két év több mint 400 milliárd forintjával szemben. A tavalyi évben a társasházi lakásépítések Aktivitás-Kezdés mutatója 39 százalékkal esett vissza országosan.

Az adott időszakban elkezdett és befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg, folyóáron. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 4. negyedév)

A jó számokat hozó harmadik negyedév ellenére csak a beruházási érték 44 százaléka koncentrálódott Budapestre, így a főváros részesedése jelentősen csökkent az előző évekhez képest a társasházi lakásépítésekből, ami nem meglepő, itt ugyanis a visszaesés az építkezésindításban 51 százalékos volt 2019-ben az előző évhez képest, derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Közép-Magyarország összességében a társasházi újonnan indított kivitelezések összegéből 52 százalékban részesedett, ami jelentős visszaesés az előző évekhez képest.

A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 4. negyedév)

2019-ben jelentősen nőtt a társasházi lakásépítések esetében az Aktivitás-Befejezés mutató értéke, 322 milliárd forint értékben fejeződtek be projektek az év során, ami 50 százalékos emelkedést jelentett az előző évhez képest. Ugyanakkor az elkészült beruházások bekerülési összege elmaradt a korábban várttól, az utolsó negyedév ugyanis lényeges rosszabb számokat hozott az előzetes vártnál, miután tömegével tolódtak át a projektátadások az idei év első és második negyedévére.

Nagyon gyengére sikerült 2019 4. negyedéve a mélyépítéseknél

Bár 2019 áprilisa és szeptembere között jelentős összegben indultak meg építkezések a mélyépítési szektorban az utolsó három hónap lényeges visszaesést hozott a számokban, mindössze 113 milliárd forintot tett ki az Aktivités-Kezdés, ami 2016 utolsó negyedéve óta a legalacsonyabb értéket jelentette, és szinte csak harmada volt a harmadik negyedéves összegnek. Az évet így összességében számottevő visszaeséssel zárta a hazai mélyépítési szektor, 30 százalékkal indult el kevesebb kivitelezés 2019-ben, mint 2018-ban, a 2017-es értékhez képest pedig 22 százalékos volt a csökkenés mértéke. Hozzá kell azonban tenni, hogy a 2019-es Aktivitás-Kezdés ráta (835 Mrd Ft) a szektorban azért nem számított extrém alacsonynak, a 2017-2018-as évek tekinthetőek inkább kiugróan magas értéknek.

A mélyépítéseken belül a 2017-eshez 2018-ashoz képest elsősorban az út- és vasútépítések esetében indult lényegesen kevesebb kivitelezési projekt, 2019-ben 432 milliárd forint összegben. De ez főként a vasútépítési beruházások Aktivitás-Kezdésében tapasztalható számottevő visszaesésnek volt köszönhető, mindössze 48 milliárd forint értékben léptek építési fázisba beruházások, míg az útépítési Aktivitás-Kezdés 384 milliárd forintos összege jóval kisebb eltérést mutatott a 2017-2018-as időszakhoz képest, az előző éveket jellemző összegeket pedig meghaladta.  

A mélyépítések visszaesését mutatja az, hogy a 2019 utolsó negyedévében indult legnagyobb projektek közé alig került be ebbe a szektorba tartozó. Például a Déli összekötő vasúti Duna-híd kivitelezése kezdődött meg 2019 novemberében.

Ismét Közép-Magyarország az élen

A július és szeptember közötti időszakhoz hasonlóan 2019 negyedik negyedévében a korábbi évekhez képest ismét kevesebb beruházás kivitelezése kezdődött meg Kelet-Magyarországon, ami ellensúlyozta az első félév kiugró részesedési arányszámait a terület esetében. 2019-ben így végül a megkezdett építési munkák összegének 36 százaléka koncentrálódott az ország keleti felére. Közép-Magyarország esetében a tavalyi évben pont az ellenkező folyamat játszódott le, míg az első félévben a relatív részesedése az Aktivitás-Kezdésből elmaradt a korábbi éveket jellemzőtől, az év második felében már jelentősen meghaladta azt, 2019 októbere és decembere között már az új építkezések összegének több mint a fele ide kapcsolódott, derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 4. negyedév)

Nagy lendülettel épülnek a szállodák

Jelentős növekedés volt tapasztalható a szállodaépítésekben a tavalyi évben, 2019-ben minden eddigi rekordot megdöntött az építési fázisba lépő beruházások összértéke. Összesen 77 milliárd forintot tett ki a megindult kivitelezések összege, ami már a 2017-es és 2018-as jobb eredményeket produkáló évhez képest is 77-83 százalékos bővülést jelentett, az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.

Az előbb említett összeg 52-48 százalékos arányban oszlott meg a főváros és az ország többi része között, összesen több mint 40 milliárd forint értékben kezdődtek meg szállodaépítési munkák Budapesten, és 37 milliárd forint volt a vidéki Aktivitás-Kezdés. Így bár a fővárosban is tapasztalható volt jelentős növekedés, az előző évekhez képest 36 százalékos, a vidéki bővülést meg sem közelítette. Budapesten kívül 2019-ben majdnem háromszor olyan értékben indultak szálloda-kivitelezések, mint egy évvel korábban, az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzőinek összesítése alapján. Kezdetét vette például a Zánkai Erzsébet-tábor és a Fonyódligeti Erzsébet-tábor megújulása, az esztergomi Mária Valéria Hotel építése és Balatonszemesen a Parti sétány üdülő beruházás, a fővárosban pedig többek között a Dorottya Hotel és Residence, az A52 Hotel és a B&B Hotel kivitelezése.

Építési beruházások az egészségügyben és az egyéb magasépítések

2019-ben 25 milliárd forint értékben vették kezdetüket építőipari beruházások az egészségügyben hazánkban, ami jelentősen kisebb volt a 2018-as beruházás-indításnál, igaz ez utóbbi év a második legmagasabbnak számított 2013 után a 2000-2019 közötti időszakot nézve. 2000-2018 között átlagosan évente 29 milliárd forint összegben kezdődtek meg egészségügyhöz kapcsolódó építési munkák, amelyhez képest a tavalyi évi elmaradása már sokkal kisebb, derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. 2019-ben vette kezdetét például Berettyóújfaluban a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ kivitelezése, Szegeden a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika építése, Dunakeszi szakrendelő és pszichiátriai gondozó beruházás, Debrecenben elindultak az Onkoradiológiai Központ befejező munkái, valamint a fővárosban a IX. kerületi Szent Kristóf Gyermek Egészségügyi Centrum projekt.

Az egészségügyben építőipari beruházások 26 milliárd forint összegben készültek el 2019-ben hazánkban, befejeződött többek között a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény felújítása Érden, a Szent Lőrinc Gondozóotthon építése Pécsett, valamint szintén elkészültek a Budapesti Szent Ferenc Kórház I. ütemének 2. szakasza esetében a befejező munkák, valamint a korábban már említett debreceni Onkoradiológiai Központ befejező munkái. Az idei évben pedig a tavalyinál jóval nagyobb összegben kerülhetnek átadásra egészségügyhöz kapcsolódó projektek, várhatóan befejeződik például a Budai Irgalmasrendi Kórház beruházás I. üteme, valamint 5 vidéki kórház felújítási munkái is elkészülnek (Pápa, Kisvárda, Hatvan, Aszód, Kistarcsa).

Az egyéb magasépítések (kulturális, sport és egyéb közösségi létesítmények) közé tartozó építkezés-indítások minden eddigi rekordot megdöntöttek a tavalyi évben, összesen több mint 288 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés értéke, ami a 2018-as jelentős rekordot is túlszárnyalta 25 százalékkal. Az egyéb magasépítési projektek között több uszodaprojekt elkezdődött, például Zalaegerszegen a városi uszoda beruházás, elindult az új soproni uszoda építése, a Miskolctapolcai Strandfürdő strandfejlesztés II. üteme, és az új veszprémi sportuszoda kivitelezése. Építési fázisba lépett a nagykanizsai multifunkcionális sport és rendezvénycsarnok I. üteme, az új szegedi kézilabda csarnok, valamint a főváros IX. kerületében a multifunkciós kézilabda csarnok projekt is.

De nem csak az elindított kivitelezések összege döntött rekordot az egyéb magasépítések esetében, jelentős értékben készültek el korábban megkezdett projektek is, az átadott létesítmények értéke meghaladta a 177 milliárd forintot, az előző évhez képest 68, míg 2017-hez képest 47 százalékos növekedést jelentve.

Az EBI Építésaktivitási Jelentésről
A kutatás célja: A projektadatbázis rendszeres (negyedévenkénti) feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

A készítők: Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A teljes kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  címre írva kaphat tájékoztatást.

Hírek archivum