Erre elég most a lakáspiacon a Babaváró kölcsön

2023.01.11. Írta: Money.hu

A 2024 végéig meghosszabbított Babaváró továbbra is segítséget jelent gyermeket vállaló házaspároknak a lakásvásárláshoz. A money.hu most összegyűjtötte, hogy a fővárosban és a vármegyeszékhelyeken egy 50 négyzetméteres lakás árának mekkora részét fedezheti a 10 millió forintos kedvezményes hitel. 

Továbbra is elérhető a gyermekvállalás ösztönzését célzó állami támogatás, a maximum 10 millió forintos - szabad felhasználású - Babaváró hitel. A múlt év végén életbe lépett jogszabály szerint 2024-ig elérhető ez a kedvezményes - lakásvásárlás esetén önrészként is felhasználható - konstrukció, amely az érintetteknek számára az első lakásuk megvásárlásához jelenthet jelentős segítséget. Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu összeállításából kiderül, hogy a Budapesten és a vármegyeszékhelyeken eladásra kínált használt lakások átlagos négyzetméterára alapján egy 50 négyzetméteres lakóingatlan árának mekkora részére elég a Babaváró.

Felértékelődhet a Babaváró hitel a lakáspiacon

A Babaváró szerepe várhatóan felértékelődik a lakáspiacon a kedvező feltételek miatt. Bár a lakások ára az elmúlt években fokozatosan növekedett, a drágulás üteme a múlt év során megtorpant a kereslet csökkenése miatt. Közben a kínálat bővülést mutat, ennek eredőjeként a különböző térségek, városok, települések egyes részein a korábbi időszakhoz képest komoly alkupozícióba kerültek a vásárlók. Ha pedig a babavárós vevőjelöltek ki tudják használni a piaci helyzetből adódó előnyüket, és lejjebb tudják szorítani a vételárat, akkor ez a kedvezményes hitelösszeg is nagyobb szerepet kap.

Továbbá a bérek várható emelkedése is javítja az összképet. Igaz, hogy az árak emelkedése miatt sok családnál, köztük a gyermekvállalást tervezőknél is növekedtek a kiadások, ám ez jó eséllyel csak rövid távon lesz így. Hosszabb távon az áremelkedés üteme lassulni fog, miközben a bérek továbbra is emelkedő pályán maradhatnak. Így a Babaváróhoz kapcsolódó - maximum 50 ezer forintos - havi törlesztés az arányokat tekintve kisebb megterhelést jelent majd a családi költségvetésben. Lényeges szempont emellett, hogy a Babaváró hitel törlesztése minden gyermek születése után 3 évig szüneteltethető. Ráadásul az első gyermek megszületése után a hitel kamatmentessé válik, ha pedig futamidő alatt születik meg a második gyermek, akkor a visszafizetendő összeg 30 százalékát engedi el az állam, a harmadik babánál pedig a teljes tartozást átvállalja.

Mire elég a Babaváró Budapesten, Győrben, Debrecenben vagy Miskolcon?

A money.hu összeállítása szerint egy 50 négyzetméteres budapesti lakás ára az ingatlan.com adatai szerint január első hetében 44,7 millió forint volt. A 10 millió forintos Babaváró ennek majdnem a 23 százalékára elegendő, vagyis az önrészt fedezi a támogatás.

A cikk folytatása a money.hu oldalán.

Hírek archivum