Európai viszonylatban nem is magasak a hazai lakásárak

2018.10.01. Írta:

A drágaság relatív: a lakásárak jelentős emelkedése következtében az új lakások sokak számára már megfizethetetlenek, ugyanakkor ezek az árak egyáltalán nem számítanak magasnak Európában.

A lakásárak emelkedése már nem csak a fővárosban, hanem a vidéki nagyvárosokban is megfigyelhető: csak az idei első negyedévben országszerte átlagosan több mint 11 százalékkal drágultak a használt lakások. A fővárosban pedig vannak olyan kerületek, ahol már az 1 millió forint feletti négyzetméterár átlagosnak számít.

A Global Property Guide által ismertetett adatokból azonban az derül ki, hogy a magyarországi lakásárak kifejezetten alacsonyak az európai árakhoz képest.

Eu lakásárak

A hazai lakásépítések üteme ezzel együtt továbbra sem lassul: Budapesten jelenleg 468 beruházás van folyamatban, ami 22 projekttel jelent többet 2017 szeptemberéhez képest - derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetőjének elmondása szerint a felmérés időpontjában a beruházók 6630 lakást kínáltak megvételre a fővárosban.
A legtöbb projekt a XIII. kerületben épül, ahol 94 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat, ez a megvalósítás különböző fázisában lévő fővárosi társasház projektek ötödét jelenti.

A vidéki megyei jogú városokban a felmérés időpontjában az online piactereken elérhető 290 társasházi projektben összesen 8670 új lakás épült. A legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben Pécsett és Szegeden ismert. Ezekben a városokban található az online hirdető-felületeken meghirdetett új lakás projektek 45,5 százaléka - mondja Soóki-Tóth Gábor. A legtöbb beruházás Győrben zajlik, ahol jövő év végéig 1560 lakás átadása várható. Ezt követi Debrecen és Szeged, ahol 1060 és 1020 új lakás építése folyik.

Forrás: Pénzcetrum

Hírek archivum