Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Ezek most a budapesti lakásárak

2021.03.11. Írta:

Budapesten átlagosan 972 ezer forintos négyzetméteráron kínálják az új lakásokat eladásra, ami éves szinten 3 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja a legutóbb megjelent Budapesti Lakáspiaci Riportra hivatkozva a Portfolio.

A Budapesti Lakáspiaci Riport, ami az elmúlt 3 hónap adatai alapján vizsgálja meg a fővárosi új lakások árait.

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa jelenleg 23 130 lakást tartalmaz, amelyek olyan fejlesztésekben találhatók, ahol 2020 negyedik vagy 2021 első negyedévében legalább egy szabad lakást volt. A szabad lakások száma körülbelül megegyezik az előző negyedévivel, összesen 6770 lakásból választhatnak jelenleg az érdeklődők. Habár az újonnan bejelentett lakások száma az elmúlt egy évben egyszer sem volt olyan magas, mint az idei első negyedévben, a relatíve magas értékesítési számok miatt a megvásárolható lakások száma stagnált.

2020 decembere és 2021 februárja között több mint 1600 újépítésű lakást adtak el a fejlesztők, ez nagyjából megegyezik a 2019 őszi értékesítési számokkal.

2020-ban, amikor a lakások egy részét még 27 százalékos áfával lehetett értékesíteni, összesen 3500 új építésű ingatlant vásároltak meg Budapesten, így az idei első negyedév bíztatóan indult a fejlesztők számára. A kedvezményes lakásáfa visszavezetésével a kínálati oldalról eltűnt a legnagyobb kockázati tényező, ugyanakkor a vevői oldalon továbbra is számolni kell a pandémia gazdasági hatásaival.

Jelenleg már mindenhol a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát lehet alkalmazni a bruttó vételárak megállapítása során, sőt, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény felvétele esetén idéntől az áfa is visszaigényelhető. A 2016-os áfacsökkentésnél tapasztalt kínálati berobbanás ugyanakkor egyelőre várat magára, a fejlesztők vélhetően a pandémia miatt nem indítottak tömegével új projekteket. Az idei év elején négy, legalább 100 lakásos projekt értékesítése kezdődött el.

Az újépítésű lakáspk átlagos négyzetméterára 972 ezer forint volt 2021 elején Budapesten, ami azt jelenti, hogy egy év alatt közel 3 százalékos drágulás volt mérhető a piacon.

Forrás és további részletek: Portfolio

 

Hírek archivum