Nyomtatás
MKpartners

Ezekben a szakmákban kapják a legtöbb fizetést a tanulók

2021.03.29. Írta:

Több építőipari, illetve az építéshez kapcsolódó szakma is előkelő helyen szerepel a tanulószerződéssel foglalkoztatott, nappali rendszerben tanulók pénzbeli juttatását mutató listán.

Februárban a havi minimálbér összege 167.400 forintra emelkedett.A tanulószerződéssel foglalkoztatott tanulók havi pénzbeli jutatását a tanulószerződésben megjelölt százalékos arányban kell a bruttó bérhez igazítani. A foglalkoztatótknak ennek értelmében ellenőrizniük kell tanulóik havi pénzbeli juttatását, ami a felülvizsgálat során változhat.

A legmagasabb összegű, minimális tanulószerződéses bér bruttó 32.643 forint jelenleg. Ennyit a kerámia, porcelán készítő tanulók kaphatnak.

A megosztott második helyen számos szakma szerepel, köztük az ács, a burkoló, az épület- és szerkezetlakatos, a festő, mázoló, tapétázó, a kőműves, a kőműves és hidegburkoló, a szobafestő és a villanyszerelő. Ezek tanulói bruttó 30.132 forintot kaphatnak havonta.

A szakképzési törvény alapján a tanulószerződés alapján kifizetett tanulói pénzbeli juttatás havi mértékének legkisebb összege akkor lehet a legmagasabb, ha - a szakképesítésre a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott elméleti és gyakorlati képzési idő arányát figyelembe véve - a gyakorlati képzési idő eléri a nyolcvan százalékot, a hónap első napján érvényes kötelező legkisebb havi munkabér tizenöt százalékának 1,3-szeresét.

Forrás: hellovidek.hu