Felülvizsgálják a csokot ősszel

2016.08.19. Írta:

Novemberben összegzi a kormány a csok tapasztalatait, mérlegelik az ombudsman legutóbbi javaslatait – mondta tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy újságírói kérdésre válaszolva.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint a CSOK szabályozásának módosítására kérte fel Székely László ombudsman a nemzetgazdasági minisztert, mivel a jelenleg hatályos kormányrendelet észszerű indok nélkül kirekeszti a jogosultak közül a húszévesnél idősebb, nappali tagozatos középiskolásokat, az ugyanilyen idős egyetemisták után viszont jár a pénz.

Jelenleg a 20. életévét betöltött gyermek csak abban az esetben jogosít a csok igénybevételére, amennyiben felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul,és a 25. életévét még nem töltötte be, vagy megváltozott munkaképességű személy, és állapota legalább egy éve fennáll, vagy egy év alatt előreláthatóan nem javul.

Így fordulhatott elő, hogy egy család nem tudta igénybe venni a kedvezményt, 20 éves gyermekük után, holott a fiatal nappali tagozatos végzős középiskolás, vagyis eltartottnak minősül és tanulmányokat is folytat.
Az alapvető jogok biztosa megkereste az ügyben Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, akitől azt szerette volna megtudni, milyen "jogalkotói megfontolás" áll a háttérben. A nemzetgazdasági miniszter megbízásából válaszoló Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár szerint a jogalkotó a szabályozás megteremtésekor azt vette alapul, hogy a tanulók középfokú oktatási intézményben jellemzően a 20. életévük betöltéséig végeznek tanulmányokat.

Forrás: Pénzcentrum, Magyar Nemzet

Hírek archivum