Geotermikus villamosenergia 800 Pest megyei családnak

2016.07.06. Írta:

Letették Turán Közép-Európa első geotermikus kiserőművének alapkövét. Az erőmű várhatóan már jövőre megkezdi a termelést.

Az erőmű hozzávetőleg 800 családi ház évi villamosenergia-igényét lesz képes biztosítani, az egység mellett a tervek szerint egy zöldségtermesztésre berendezkedő óriási üvegház is épül.

10 milliárdos projekt hazai és külföldi befektetői tőkéből, illetve európai uniós pályázati pénzből és banki hitelből valósul meg. A 2,7 megawattos kiserőmű megvalósítása összesen 5,5 milliárd forintba kerül, az előkészítésre 2,1 milliárd, míg a felépítésére 3,4 milliárd forintot fordítanak. Az erőművet a termálvizek hasznosításában élen járó szingapúri KS Orka Renewables Pte Ltd. és a Turawell Kft. építi.

A modern és innovatív technológiával megépülő, 2,6 megawattos geotermikus erőmű turbináit a föld mélyéről érkező, 129 Celsius-fokos termálvíz hajtja majd, az így termelt villamos energiát pedig az Elmű országos hálózatába továbbítják. A létesítmény, mely körülbelül 800 háztartás évi villamosenergia-igényét lesz képes kielégíteni, várhatóan már 2017-ben elkezdi a termelést.

A másik beruházás 4,5 milliárd forintból valósul meg. Ennek keretében összesen 11 hektáron létesítenek üvegházakat, melyek fűtését a turbinák meghajtása után még 70 Celsius-fokos víz biztosítja majd. A vizet aztán az EU előírásainak megfelelően visszasajtolják a felszín alatti vízbázisba.

A kertészet teljes kiépítésével a tervek szerint évente mintegy 6300 tonna paradicsomot termesztenek majd itt. A főként exportra szánt zöldségek várhatóan évi 6-7 milliárd forintos bevételt jelentenek majd, a beruházás a számítások szerint 6-7 év alatt térül meg, és 170 környékbeli lakosnak teremt munkalehetőséget.

A geotermikus technológia Izlandról származik, ahol az épületeket 90 százalékban környezetszennyezés-mentes geotermikus víz felhasználásával fűtik, és az áramtermelés 99 százaléka megújuló energiákon alapul.
A geotermia még mindig kiaknázatlan terület Magyarországon, a megújuló energiáknak mindössze 6-10 százalékát adja. De az ország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, mintegy 1200 hévízkút működik, amelynek alig 12 százaléka szolgál ki ipari vagy közösségi energiarendszereket.

Az erőmű alapkövét Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Eirikur Bragason, a KS Orka ügyvezető igazgatója és Szendrei Ferenc, Tura város polgármestere helyezte el.

Forrás: hvg.hu, energiatakarekos.hu

Hírek archivum