MKpartners

Házépítési trendek a járvány után

2020.08.18. Írta:

A COVID-19 világjárvány hatékonyabb, biztonságosabb módszerek keresésére kényszeríti az építőipart - írja sajtóközleményében a Mapei Kft..

Közép és Nyugat Európában egyre nagyobb probléma a munkaerőhiány. A szigorúbb bevándorlás-ellenőrzés a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, tovább súlyosbítja az építőipar amúgy is kínzó munkaerő problémáját – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Nyugat-európai tapasztalatok szerint a munkavállalók legfeljebb 60% -a térhet vissza biztonságosan. Ennek következménye, hogy a projektek hosszabb időt vesznek igénybe a termelékenység várhatóan 30–40% -kal alacsonyabb lesz.

A szakértő szerint kisebb volumenben ugyan, de a hazai trendek is hasonlók. Ebben a helyzetben a változás, a hatékonyság növelése elkerülhetetlen. A jövőt az építőipar digitalizációjának felgyorsulása, az előre gyártott házak, illetve elemek elterjedése, valamint a gyors építési technológiák jelentik.

Okos házépítés

A jövőben várhatóan egyre többen fognak használni épületinformációs modellezést (BIM: Building Information Modelling), amely az ágazat digitális átalakításának első lépése. A BIM lehetővé teszi az épületek szabványos 3D ábrázolását és megosztását a kivitelezés minden szereplőjével. A technológia drámaian javítja a hatékonyságot: pontosabban tervezhetők a költségek, csökkenthető a kivitelezés költsége, ideje és könnyebbé válnak a módosítások.

Előregyártott elemek térnyerése

Az elmúlt években egyre nagyobb arányban jelenik meg az előre gyártott elemek használata a házépítések terén, mely trend várhatóan tovább erősödik. A hagyományosan épített házakkal ellentétben az előre gyártott házak alkatrészekből készülnek, beleértve a falakat és a tetőket is, amelyeket magasan automatizál gyárakban gyártanak, és a helyszínen szerelnek össze. Ma már típustervek alapján készült, teljes egészében előre gyártott házak is elérhetők, melyek hatékonnyá teszik az építést, időt és költséget csökkentenek.

Az előre gyártott szerkezetek minimális munkaerőt igényelnek a hagyományos konstrukciókhoz képest, ami felgyorsítja a termelést, miközben enyhíti a szakemberhiányt, valamint csökkenti a munkabiztonsági és egészségügyi kockázatokat.

Korszerű építési anyagok

Amikor az idő pénz – és az építőiparban nagyon az – a technológiai idő kulcskérdés. Ma már rendelkezésre állnak olyan anyagok, melyek kivitelezési ideje töredéke a hagyományos technológiáknak. Várhatóan tovább fog élénkülni a kereslet a gyorskötésű betonok, habarcsok és egyéb segédanyagok iránt.

Javuló fenttarthatóság

A világjárvány hatására felgyorsult építőipari digitalizáció, a hatékonyság mellett javítja a fenntarthatóságot is. A BIM-nek köszönhető pontosabb tervezés, a rövidülő kivitelezési idők, a hatékonyabb anyagfelhasználás, az előre gyártott elemek alkalmazása, a kevesebb járműforgalom, a kevesebb keletkező hulladék, lényegesen csökkentik a kibocsátást – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Forrás: Mapei Kft.

Hírek archivum