Hétfőtől indulnak a lakossági energiahatékonysági pályázatok

2014.09.17. Írta:

Szeptember utolsó hetében három új energiahatékonysági pályázatot tesz közzé a kormány „Az otthon melege" című programjának keretében – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár. Új építés támogatására egyelőre nem várható forrás.

A pályázatokat az alábbi időzítéssel hirdetik meg:
2014. szeptember 22. – elavult kazánok, tüzelőberendezések cseréje új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre;
2014. szeptember 25. – régi típusú háztartási nagygépek (hűtők és fagyasztók) cseréjére, nyugdíjasok és nagycsaládosok számára;
2014. szeptember 29.külső, homlokzati nyílászárók cseréjére (esetenként kiegészítve hővédelmet javító árnyékolók felszerelésével).

A lakossági támogatásokra összesen 2,72 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázatokkal elnyerhető támogatás összege a kazáncsere-pályázat esetében bruttó 650 ezer forint (a beruházás legfeljebb 50 százaléka). A háztartási nagygépek vásárlására odaítélhető támogatás A+ energiaosztályú készülékek esetén maximum 25 ezer forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén maximum 35 ezer forint. A külső, homlokzati nyílászárócsere-programban az egy pályázatra megítélhető támogatás legmagasabb összege bruttó 450 ezer forint, hővédelmet javító árnyékolók felszerelésével kiegészítve bruttó 520 ezer forint (a beruházás legfeljebb 40 százaléka).

A pályázatok minden korábbinál egyszerűbb rendszerben nyújthatók be. A lakás tulajdoni lapon szereplő tulajdonosának regisztrálnia kell a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon. Ezt a pályázat megjelenését követő 30 napon keresztül teheti meg. A pályázatokat benyújtani a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően a pályázat lezárásáig, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet. A részletes pályázati dokumentáció az egyes hirdetmények megjelenését követően az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján (www.emi.hu) érhető el.

A pályázatokat a beérkezés sorrendjében bírálják el. (A fűtészkorszerűsítési programban nagyjából 1500, a gépcserénél körülbelül 21 ezer pályázat támogatására számítanak.) Mivel a kitöltő programot egyszerűre és felhasználóbarátra tervezték, nagyon kicsi a helytelenül kitöltött igénylések benyújtásának az esélye. A támogatás utófinanszírozású, de a megítélt támogatásokról a pályázók támogatási okiratot kapnak, amellyel azonnal indíthatják a beruházást. A beruházást követő 3 év során a bármikor ellenőrizhetik a tulajdonosok otthonában a támogatás megfelelő elköltését.

Megkérdeztük Szabó államtitkár úrtól, hogy mire számíthat az, aki felújításra szoruló önkormányzati bérlakásban lakik. Ők a most meghirdetendő pályázatokon nem kaphatnak támogatást, hiszen lakásuk felújítása a tulajdonos, azaz adott estben az önkormányzat feladata. Az új EU-s ciklusban azonban sikerült azt elérni, hogy a korábbinál több lakástípus felújítására lesznek támogatási források. Vissza nem térítendő vagy visszatérítendő, de kedvezményes kamatozású pénzügyi eszközökről jelenleg is folynak tárgyalások. Ez egyik forrása a KEHOP, a másik, kifejezetten önkormányzatok számára a TOP, valamint a vállalkozói szférában vagy a magánszemélyek részére a GINOP-ban várható.

Egyelőre azok sem remélhetnek segítséget, akik olyan rossz állapotú házban élnek, amelynek felújítása, energetikai korszerűsítése nem lenne gazdaságos, és jobban megérné újat építeni, hiszen ezekből a forásokból helyettesítő új építésre nem lehet pályázni. Az államtitkár elmondta, hogy a most folyó banki integráció során létrejönnek olyan pénzintézetek, amelyek képesek lesznek a finanszírozást felgyorsítani. 2008 óta alig, illetve nagyon rossz feltételekkel lehet lakáshitelhez jutni. – Ha fél vagy egy év múlva visszatérünk erre a kérdésre, akkor biztos, hogy fogok tudni olyan megoldást javasolni, amely működőképes – válaszolta kérdésünkre Szabó Zsolt.

Érkeznek azonban majd folyamatosan további felújítási támogatások. Az újraindítani szándékozott Panelprogramban 20 ezer háztartás számíthat felújítási segítségre – ezúttal nem csak házgyári lakásokban, hanem téglaépítésű lakásokban élők is.

A most induló pályázatok keretében 1,1 milliárd forint jut a kazáncsere-pályázatok, 627,1 millió forint a háztartásigép-csere program és 1,1 milliárd forint a homlokzati nyílászárócsere-pályázatok finanszírozására.

A háztartásigép-csere program megvalósulásával háztartásonként akár évi 280-480 kg szén-dioxid-kibocsátás, illetve 300-500 kWh energia-megtakarítás érhető el, amivel éves szinten akár 12-19 ezer forinttal több maradhat a fogyasztóknál. A fűtéskorszerűsítési beruházások teljesülésével lakásonként akár 2130kg/év CO2 kibocsátás-csökkenéssel, azaz évi 7000 kWh energia-megtakarítással, ezáltal évente több mint 75 ezer forint megtakarítással számolhatnak az egyes családok. külső, homlokzati nyílászárócserék lakásonként évi 1200-2700 kg CO2 kibocsátás-csökkenést és 4000-9000 kWh energia-megtakarítást eredményezhetnek, ami éves szinten 45-49 ezer forint megtakarítást hozhat egy családnak. A mindhárom pályázati forrást kihasználó összesen akár évi 120-140 ezer forint kiadáscsökkenésnek örülhetnek.

A pályázatok megvalósulása révén mérséklődik a hazai energiafogyasztás, tovább csökkenhetnek a magyar lakossági fogyasztók rezsikiadásai, s ezek az intézkedések hozzájárulnak az ország klímapolitikai céljainak megvalósulásához: éves szinten csökkenhet Magyarország szén-dioxid-kibocsátása és a kis tüzelőberendezésekből származó szennyezés.

Hírek archivum