Hogyan lehet a zöld mainstream?

2014.06.26. Írta:

Pályázat! A WorldGBC és az MIT Climate CoLab a zöldépítés népszerűsítésére vár ötleteket, a fődíj 10 000 USD!

Ma már közismert tény, hogy az épületek az üvegházgázok kibocsátásának 30%-áért, míg az emberiség energiafogyasztásának 40%-áért felelősek – ennek fényében szinte hihetetlen, hogy mégis a mai napig sok épületet úgy építenek fel, hogy ezeket a szempontokat egyáltalán nem veszik figyelembe.

Hogyan lehetne terjeszteni a környezettudatosság igényét? Tudatosabbá tenni az építkezőket, az építési folyamat szereplőit? Erre a kérdésre keresi a választ a World Green Building Council és az MIT Climate CoLab közös kezdeményezése, egy olyan pályázat, amelyre a zöldépítés népszerűsítését célzó ötleteket várnak.

A verseny fődíja 10 000 USD (kb. 2 250 000,- Ft)!

„Help us to make green mainstream!" Azaz tegyük mainstreammé a zöldépítést! Ezzel a mottóval várják a kiírók az elképzeléseket, amelyek arról szólnak, hogy a nagyközönség szemében hogyan tegyük vonzóbbá a környezettudatos építést, hogyan tudatosítsuk annak előnyeit.

A kiírók különösen az alábbi kérdésekre várják a választ:
- Hogyan vegyük rá az átlagembereket arra, hogy gondolkodni kezdjenek a lakókörnyezetüket alkotó tereken, és tudatosítsák magukban, milyennek szeretnék látni azt?
- Hogyan vegyük rá a közösségeket és a nagyközönséget arra, hogy párbeszédet kezdjenek a nekik szánt épületekről?
- Hogyan indítsunk el egy olyan nyilvános együttgondolkodást, amely a közbeszédbe bekerülve a fenntartható építés iránti igény elterjedéséhez vezet?
- Hogyan fordítsuk a nagyközönség által megfogalmazott igényeket arra, hogy valódi változások következzenek be a világ épületállományában?
- Az egyén és a közösség hogyan kaphat kulcsszerepet a zöldépítésről folytatott párbeszéd előmozdításában, abban, hogy mindnyájan egészségesebb, fenntarthatóbb és környezettudatosabb épületekben élhessünk?

A pályázatok benyújtásának határideje 2014. július 20.! További részleteket és inspiráló háttéranyagokat itt találunk.

Forrás: HuGBC

Hírek archivum