Holnap indul az „új szocpol” (CSOK)

2015.06.30. Írta:

Holnap lép hatályba a lakásépítések támogatásáról szóló rendelet módosítása. Változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy a támogatás igényelhető használt lakások vásárlására, meglévő lakás bővítésére, illetve egy meglévő vagy vállalt gyerek után is.

Az új rendelet ugyanakkora összeget ad a használt és az új lakásokra is, tehát nem veszi figyelembe az új lakások építésénél, illetve vásárlásánál azt a költségvetési bevétel többletet, amely az új lakások esetében az államkasszába befolyik. Új lakást építő vagy vásárló családok 27 %-os áfát fizetnek be a költségvetésbe, míg a használt lakás vásárlásakor nem kell áfát fizetni. Az új építések után az áfabevételeken felül további jelentős bevételei vannak a költségvetésnek (SZJA, TAO, járulékok, megtakarítás munkanélküli ellátásokon).

Egy egygyermekes család 40 nm-es, „B" energetikai minősítésű lakás építése vagy vásárlása után például több mint 3 millió forint áfát fizet, miközben az „új szocpol" (CSOK) csak 500 ezer forint támogatást juttat ennek a családnak. A részletes összehasonlítást ld. a letölthető Mellékletben.

Véleményünk szerint szükséges lenne, hogy a Kormány a Lakásépítési támogatást olyan szintre emelje, hogy az energiahatékony, legális lakásépítések áfatartalmát jutassa vissza az építkező, új lakást vásárló gyermekes családoknak. A 2015. július 1-jétől igényelhető Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mértéke még az áfa összegét sem adja vissza támogatásként, ilyen támogatás mellett nem működik a rendszer.

Mivel a SZOCPOL/CSOK igényelhető összege a lakás energetikai besorolásától is függ, ezért az építési költségeket e kategóriák szerint számoltuk.

energetikai-besorolas236x200

A skála a legkedvezőbb „A+" kategóriától a legkedvezőtlenebb „I" kategóriáig terjed. A „C" kategória a mindenkori energetikai követelményszintnek éppen megfelelő épületet vagy lakást jelenti.

Alább letölthető melléklet:
A 2015.07.1-jétől irányadó támogatási összegek (CSOK) és a fizetett áfa összehasonlítása


A CSOK részleteiről további információ az igylakunk.hu/Lakástámogatások oldalon.

Hírek archivum