24.hu

A fővárosban átlagban ketten sem laknak egy lakásban

2017.10.11. Írta:

Egyre több a nem lakott lakás Magyarországon. Szabolcsban és Pest megyében élnek a legtöbben egy lakásban, a fővárosban viszont nagyon kevesen, átlagosan még ketten sem osztoznak egy ingatlanon – idézi a KSH friss adatait a Magyar Idők.

Összesen 4,428 millió lakást tartanak számon hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss, Magyarország közigazgatási helynévkönyve című kiadványa szerint. A január 1-jei adatok alapján hazánk népessége 9,798 millió fő, ami azt jelenti, hogy száz lakásban átlagosan 221-en laknak. Jóval kisebb a laksűrűség Budapesten, ahol 1,753 millióan élnek 914 ezer lakásban. E szerint egy otthonban átlagosan ketten sem laknak, mivel a fővárosban száz lakásra csak 192 személy jut.

Budapesten kívül nem találni olyan megyét, ahol ne érné el a két főt az egy ingatlanon osztozók száma. A laksűrűség Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, ahol száz lakásban átlagosan 258-an élnek.

A nyilvántartás szerint Budapesten belül a XI. kerületben laknak a legtöbben, 152 ezren. Ez egyben azt jelenti, hogy Újbudánál csak három magyarországi város, Debrecen (202 ezer lakos), Szeged (161 ezer lakos) és Miskolc (157 ezer lakos) népesebb. A főváros huszonhárom kerülete közül százezer fő-nél többen Újbudán kívül a III., a XIV., a XIII., a XVIII. és a IV. kerületben élnek még. Az V. kerületben száz lakásban átlagosan mindössze 133-an laknak, a XXIII. kerületben ezzel szemben száz lakásra 271 fő jut. A főváros városrészei közül Erzsébetvárosban a legnagyobb a népsűrűség, ahol több mint 25 ezren élnek egy négyzetkilométeren.

Az egy lakásban élők szempontjából ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a tavaly rögzített Mikrocenzus adatai szerint a lakásállomány több mint 12 százaléka, vagyis mintegy 550 ezer lakóingatlan áll üresen. Budapesten 107 ezer lakásban nem laknak, a megyei jogú városokban 99 ezer, a többi városban 163 ezer, a községekben pedig további 182 ezer ingatlan áll üresen.

A 2015 őszén rögzített felmérés szerint a használaton kívüli lakások számát a népesség fogyása, a kistelepülések lakosságának elöregedése, a munkalehetőség hiánya miatti elvándorlás, a nagyvárosi lakásokban működő irodák és üzleti vállalkozások, valamint a csak üdülésre használt ingatlanok egyaránt növelik. Olyannyira, hogy a 2011. évi népszámlálás óta 15 százalékkal nőtt a lakatlan lakások száma, a legnagyobb mértékben Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Városainkra általában a lakásszám csekély növekedése, a községekre inkább enyhe csökkenése jellemző.

Forrás: Magyar Idők

Hírek archivum