Átírták a kéményseprési törvényt: életveszélyes lehet

2017.10.17. Írta:

Megszavazták a kéményseprési törvény módosítását: ha a tulajdonos nem kéri külön, akkor nem mennek ki ellenőrizni a füstelvezetést.

A családi házaknál nem lesz ezután kötelező rendszeresen ellenőrizni a füstelvezetést, csak akkor vizsgálják meg a kéményeket, ha azt a tulajdonos külön megrendeli – így döntött a parlamenti többség. Megszavazták ugyanis azt a 94 oldalas belügyi salátatörvényt, amelynek a legtöbb vitát kiváltó pontja az volt, hogy a kéményseprés szabályai is megváltoznak. A törvényjavaslatnak a kétharmadot igénylő pontjait nem fogadták el, de a kéményseprés szabályai nem tartoztak ezek közé.

Aki nem családi házban él, annak továbbra is átnézik a kéményét évente egyszer, ráadásul ez tavaly óta ingyen jár – persze csak ha a két felajánlott alkalom közül valamelyikben ráér. Ha nem, akkor egyeztethet más időpontot, de azért már fizetnie kell. A családi házak tulajdonosai pedig csak pénzért hívhatják ki a kéményseprőt.

A törvényjavaslat megírói azzal érvelnek: az adminisztrációs terhek csökkenhetnek, ha nem kötelező a vizsgálat, a háztulajdonosok egyéni felelősségvállalása pedig megnő így. A jövő nemzedékek szószólója azt közölte: életveszélyes felszámolni a kötelező ellenőrzést.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba még egy kritikát felvetett: szerinte a lakás- és az életbiztosítások is drágábbá válhatnak, ha a bankok és a biztosítók beárazzák, hogy gyakoribbak lesznek a fűtési balesetek.

Forrás: hvg.hu

Hírek archivum