Pixabay

Rengeteg bedőlt hiteles vesztette el az otthonát tavaly

2018.03.02. Írta:

Csaknem 11 ezer bedőlt hitel mögött álló lakóingatlant kellett tavaly értékesíteni – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Látszólag jó hír érkezett, hiszen jelentősen csökkent a 90 napon túl nem teljesítő (azaz kvázi bebukott) lakossági jelzáloghitelek aránya és volumene is a teljes banki hitelportfolióban, ám a számok mögött több tízezer tulajdonjog vesztés és kényszerértékesítés van a Portfolio elemzése szerint.

2017 végén már csak 408 milliárd forint volt a 90 napon túl nem teljesítő banki hiteltartozás (ebből 355 milliárd egy éven túli), ami 67%-kal marad el a 2014 őszi csúcstól, és mindössze 7,5% ezeknek a hiteleknek az aránya a teljes lakossági tőketartozáson belül a bankoknál, amire 2010 eleje óta nem volt példa.

A statisztikai adatok javulása mögött azonban elenyésző azon ügyfeleknek a száma, akik 2014 őszén nem tudtak törleszteni, mára viszont helyreállt volna fizetőképességük ugyanazon hitel tekintetében.

A teljes 67 százalékos javulásból 40 százalékot (tehát tízből hat egykori problémás hitelt) adtak el követeléskezőknek a pénzintézetek, 12 százalékot pedig a Nemzeti Eszközkezelőnek. A fennmaradó 15 százalékot sem valószínű, hogy zsebből intézték az adósok, mivel az MNB adatai szerint az elmúlt kicsit több mint 3 éves időszak alatt 7803 lakást értékesítettek önszántukból adósok és az értékesítésből befolyt összeget valószínű, hogy részben hiteltörlesztésre fordították - mutat rá a Portfolio.

adós ingatlanok Portfolio

A hitelintézetek egyre keményebben lépnek fel a nem fizető adósokkal szemben. A Nemzeti Eszközkezelő az elmúlt 5 évben 32 146 lakás tulajdonjogát vette el. Tavaly több mint kétszer annyi lakást árvereztettek el, mint 2016-ban, és kilencszer annyit, mint 2015-ben, de Veszprém megyében például negyvenszer annyi kényszerértékesítést kezdeményeztek tavaly a hitelintézetek, mint két évvel korábban.

A legtöbb ingatlant a Nemzeti Eszközkezelő vásárolta meg, több mint 6300-at. Az adósok maguk 2219 ingatlant adtak el, a hitelintézetek pedig 2318-at, ebből 1320-at még a 2011-ben bevezetett, majd 2015-ben eltörölt kényszerértékesítési kvóta alapján.

A legtöbb fedezetértékesítés Budapesten és Pest megyében történt: 1124, illetve 1448 darab. Az eszközkezelő a szegényebb térségekben volt a legaktívabb: sok lakást vásárolt Szabolcsban, Hajdú-Bihar és Borsod megyében. A bankok a fővárosban és Pest megyében árvereztették el a legtöbb ingatlant.

Forrás: Pénzcentrum, vg.hu, Portfolio

Hírek archivum