Csökkent az első lakásukat vásárlók száma

2018.05.14. Írta:

Az első lakásukat szándékozni vásárló fiatalok nehezen tartják a lépést az ingatlanpiaci fellendüléssel. Az elmúlt 6 évben szinte folyamatosan csökkent a lakásvásárlók között az első otthonukat vásárlók aránya, amely jelenleg 20% körül mozog.

A fiatalok jellemzően a kisebb alapterületű, modern lakásokat keresik, így az újépítésű lakások folyamatos megjelenése javíthat ezen az arányon, amelyen az állam lakástámogatási kezdeményezései is erősíthetnek.

A Duna House az MNB Lakáspiaci jelentésének adatait is felhasználva elemezte az első lakásvásárlói és befektetői réteg változását az elmúlt időszakban. Ez a két szegmens változott ugyanis a legnagyobb mértékben. Míg a az első lakásvásárlók hat évvel ezelőtti 35%-os aránya 2015-től 20 és 25% közé csökkent, addig a befektetési célú vásárlás fordított arányban, 20%-os legalacsonyabb részarányról 40%-ig emelkedett.

lakásvásárlási célok

„Az első lakásvásárlók mindig fontos szerepet töltenek be az ingatlanpiac keresleti oldalán. Jellemzően a 40-60 négyzetméter közötti lakásokat keresik, idén áprilisban Budapesten átlagosan 24 millió forintot költöttek ingatlanvásárlásuk során. A 2020-ig biztosan tartó újépítésű projektek növekvő számával az első lakásvásárlók aránya is emelkedhet.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „A befektetési céllal vásárlók aránya az elmúlt 3 évben már fixen 40% körüli értéken mozgott, ők jellemzően a jól kiadható szintén nem túl nagy lakásokat keresik a piacon, amelyekért a múlt hónapban már áltagosan több mint 30 millió forintot fizettek.”

Az első lakásvásárlók arányának növekedését az állami ösztönzők is segíthetik. A lakástakarék után járó állami támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény, a támogatott hitelek és hitelelengedési lehetőség, valamint a lakáshitel-cafeteria is támogatja a fiatalokat lakáscéljaik elérésben.

A befektetési célú vásárlást az alacsony kamatkörnyezet és a dinamikusan emelkedő ingatlanárak teszik vonzóvá. Az MNB adatai szerint mind a használt, mind az újépítésű lakások esetében az elérhető hozamprémium 5% felett volt az elmúlt három évben.

Forrás: hirado.hu

Hírek archivum