Nyomtatás

Hol mennyit ér a csok?

2018.06.15. Írta:

A Portfolio kiszámolta, hogy az ország különböző régióiban mekkora segítséget jelent a csok a lakást vásárló családonak. Összességében elmondható, hogy a tavalyi év áremelkedés az állami támogatások ugyanakkor relatíve egyre kevesebbet érnek a piacon, vagyis a lakások és házak árának egyre kisebb aránya biztosítható az állami forrásból.

Jelentős a különbség Magyarországon belül az egyes területrészek között, a legkevesebbet Budapesten "éri" a CSOK, míg a legtöbbet a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon.

Budapesten például 2017-ben egy 2 gyermekes, 60 négyzetméteres használt ingatlant vásárolni szándékozó család számára kevesebb mint a vételár 6 százalékára volt elég az állami támogatás összege. Egy 3 gyermekes, 80 négyzetméteres használt otthont vásárló család számára pedig 6,6 százalékra. Mind a két esetben körülbelül 1 százalékpontos csökkenés következett be.

Vidéken továbbra is azért a vételár jelentős része finanszírozható az állami támogatás segítségével, bár jelentős volt az összeg relatív segítségének romlása a lakásárakhoz képest az elmúlt 1 évben. Jelenleg a Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, a Dél-Alföld és az Észak-Alföld községeiben a lakás vételárának 46-63 százaléka volt biztosítható az állami 2,2 millió forintos támogatásból egy 3 gyermekes család számára egy 80 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Egy 2 gyermekes 60 négyzetméteres lakást vásárló család esetében pedig a lakásárának 40-54 százalékát fedezheti. A családok számára tehát a lakásár több százalékponttal kisebb arányban finanszírozható az állam által nyújtott összegekből.

Az új lakást vásárló 3 vagy többgyerekes családok számára elérhető 10 millió forint arányaiban már jóval nagyobb segítséget jelentett a vásárlók számára mindenütt, köszönhetően a magas összegének.

Budapesten 2016-ban eladott lakások esetében a 10 millió forintos összeg a vételár 27 százalékát fedezte, a megyeszékhelyek esetében pedig 41-57 százalékát. Az új lakások ára azonban szintén jelentős emelkedésen ment keresztül az elmúlt években. 

A számokból látszik, hogy a 10 millió forint relatíve jóval kevesebbre volt elég a tavaly tervezőasztalról vásárlók esetében. Budapesten például a vételár kevesebb mint 20 százalékát tudták a vevők a 10 millió forintos CSOK-ból finanszírozni, a megyeszékhelyeken pedig 29-40 százalék közé csökkent a vételár azon része, amely az állami támogatásból finanszírozható.

A 10 millió forintos vissza nem térítendő összeg mellett a vásárlók 10 millió forint kedvező kamatozású hitelhez is hozzájuthatnak, ez egy 2016-ban kész lakást vásárló számára azt jelentette, hogy a fővárosban több mint az új lakásának felét ki tudta fizetni az állami konstrukció segítségével, vidéken pedig szinte a teljes vételárat fedezte az összeg, 83-100 százalékot tehetett ki a CSOK 10+10 milliója az árból. A Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon pedig nem is kellett kihasználni a teljes 10 millió forintos hitelkeretet egy 80 négyzetméteres lakás megvásárlásához.

A 2017-ben a tervezőasztalról vásárolt lakások esetében azonban már közel sem volt ilyen kecsegtető a helyzet. Budapesten a 20 millió forint a lakások vételárának kevesebb, mint 40 százalékára volt elég 80 négyzetméteres átlagos árú társasházi lakás esetében, a megyeszékhelyeken pedig a vételár 59-78 százalékát lehetett a 10+10 millió forintból finanszírozni.

További részletek: Portfolio.hu