Sok magyar fiatal spórol saját lakásra

2018.06.29. Írta:

A magyar fiatalok számára kiemelten fontos spórolási cél a saját ingatlan megvásárlása, a megkérdezettek közel 40 százaléka kifejezetten erre a célra tesz félre - derült ki egy, a 18-24 év közötti fiatalok pénzügyi szokásait vizsgáló jelentésből.

Az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését az Intrum követeléskezelő vállalatcsoport évente elkészíti.

A 18-24 év közötti magyar fiatalok közel fele úgy érzi, hogy jobb anyagi helyzetben van vagy lesz szüleinél, 47 százaléka szerint javulni fog az anyagi helyzetük a jövőben, 63 százaléka pedig napi rendszerességgel használ készpénzt, míg bankkártyát csupán 27 százalékuk - állapítja meg a jelentés.

Az európai átlag szerint - amely igaz Magyarországon is - a fiatal generációk tekinthetők a legoptimistábbnak a jövőbeli anyagi helyzetüket illetően. 10-ből 4 magyar fiatal úgy gondolja, jobb életkörülmények között fog élni, mint a szülei. Az optimizmus a pénzügyi helyzetük megítélésében is megmutatkozik, ugyanis a fiatalok fele szerint javulni fog az anyagi helyzetük a közeljövőben, így e korosztály a legoptimistább a magyar társadalom tagjai közül. A fiatalok tesznek is azért, hogy jobb anyagi helyzetbe kerüljenek: a diákok egyre nagyobb arányban dolgoznak a szünidő alatt is.

A 18-24 év közötti magyar fiatalok több mint fele számára fontos, hogy minden hónapban legyen megtakarításuk. Mind európai mind magyar viszonylatban a legfontosabb megtakarítási cél a váratlan kiadásokra való felkészülés. Míg az átlagos európai elsősorban utazásra, fogyasztási jellegű kiadásokra gyűjt, a magyar fiatalok számára kiemelten fontos spórolási cél a saját ingatlan megvásárlása, a megkérdezettek közel 40 százaléka kifejezetten erre a célra tesz félre. A megtakarítási célok sorában a harmadik helyen az utazás áll.

Forrás: Pénzcentrum

Hírek archivum