Nyomtatás

Rengeteg lakáshitelt vesznek fel a magyarok

2018.08.27. Írta:

Az év első felében 400 milliárd forintnyi lakáshitelt vett fel a magyar lakosság, ami csaknem ugyanannyi, mint a 2008-as csúcsév első féléves adata - írja elemzésében a Portfolio.

Hónapról hónapra nő a magyar lakosság hitelfelvételi kedve, és bár a személyi kölcsönök is nagyon hasítanak, még mindig lakáshitelből vesszük fel a legtöbbet, ami a magasabb átlagos hitelösszeg és a lakáspiac felfutása miatt nem meglepő. Júniusban már közel 85 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok, ami immár magasabb is 2008 hasonló hónapjának adatánál.

A fix kamatozású hitelek egyre alacsonyabb kamatszintjének köszönhető (ennek fontos motorjai a jegybank által minősített fogyasztóbarát lakáshitelek), hogy a lakosság nagyon látványosan elmozdult az új hitelfelvételben a fix kamatozású hitelek felé. Júniusban például már csak minden hatodik lakáshitelfelvevő választotta az 3, 6 vagy 12 hónapos kamatperiódusú lakásiteleket, 10-ből 4 lakáshitelfelvevő pedig több mint 5 évre fixálta a törlesztőrészletét.

A 3 és 5 éves kamatperiódusú hitelek esetében 3,5% környékén kezdődnek a kamatok. Ezek a hitelek még mindig nem nyújtanak teljes biztonságot a hiteltörlesztő adósok számára, cserébe viszont olcsóbbak a 10, 15 vagy éppen 20 évre fixált hiteleknél.
Az igazán biztonságos, legalább 10 évig változatlan törlesztőrészletű hitelek esetében 4% környékén kezdődnek a kamatok.

2008-ban, a devizahitelezés csúcsán az év első felében 409 milliárd forintnyi lakáshitelt vett fel a magyar lakosság. Az idei évben 400 milliárd forintot vettek fel a háztartások június végével bezárólag, ami a 2013-as mélypont több mint hatszorosát, és egy év alatt 36%-os növekedést jelenti.

A Portfolio cikkében megmutatja, mely bankok kínálják a legkedvezőbb lakáshiteleket.