Pixabay

Bedőlt beruházások az építőipari kivitelezőknél

2018.09.20. Írta:

Az idén januárban megjelent építőipari kis- és középvállalkozások hatékonyságjavító beruházásainak támogatására kiírt pályázatokra befogadott jelentkezők az elindított fejlesztések ellenére sem kapták még meg a pénzüket – írja a Napi.hu.

Varga Mihály még az előző kormány nemzetgazdasági minisztereként húszmilliárdos pályázati csomagot ígért 2017 novemberében az építőipari kis- és középvállalkozások hatékonyságjavító beruházásainak támogatására. A pályázati kiírás idén januárban jelent meg, a befogadott pályázatok tulajdonosai az ígéretekre alapozva, amely szerint a befogadás egyben támogatást is jelent, megindították a beruházásokat, gépeket rendeltek, telephelyvásárlásba, fejlesztésbe kezdtek. Programjaikat azonban az elbírálás folyamatos csúszása miatt le kell állítani, vagy más területekről kell elvonni forrást a megvalósításhoz - értesült a Napi.hu.

A sorozatos hiánypótlási felszólításoknak is eleget téve, képtelen minisztériumi kérdéssort megválaszolva a vállalkozások továbbra is csak várják a támogatást. Illetve vannak, akik már nem várnak rá.

A lapnak nyilatkozó egyik pályázó arról számolt be, hogy egyéb fejlesztéseit kénytelen leállítani, emellett szigorú nadrágszíjhúzásra kényszerül, miután az innovációs beruházás céljára vásárolt telephely és gépek költségeinek fedezésére megpályázott vissza nem térítendő támogatásnak és a kedvezményes hitelnek egyelőre semmi nyoma.

Egy másik, a tervezett beruházásról lemondani kénytelen cégnél elmondták: időközbn a pályázat beadásakor készült kalkuláció aktualitását vesztette. Az építőipari beszállítók - főleg ilyen kapacitáshiány idején - heti árakkal dolgoznak, arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi euróárfolyam is jóval meghaladja az év elejit - indokolta a beruházási tervek elúszását a vállalkozó.

A program enyhíthette volna az építőiparra nehezedő hatalmas, az állami beruházások és a lakásépítések felpörgetése okozta nyomást. A tőkeszegény kkv-k olyan fejlesztéseket valósíthattak volna meg általa, amelyekre önerőből nem voltak képesek.

Általános ágazati vélemény, hogy az 5 százalékos újlakás-áfával olyan boomot szabadítottak a vállalkozókra, amit nem bírtak kapacitással, ezért kezdtek volna sokan bővítésbe, saját tőke híján állami támogatással. Sem anyag, sem ember nem áll rendelkezésre a vállalások időbeni teljesítésére, ez vezetett az árak elszállásához, hiszen az éppen megjelenő lehetőségekre, legyen az munkaerő, gép vagy anyag, bármi áron is, de le kell csapni - állítják a kivitelezők. Az árgaranciával szerződőknek azonban ez egyenes út a veszteséghez, hiszen a kivitelezés végére a szerződéses összeghez képest 20-30 százalékos a drágulás.

Ráadásul a kapacitásbővítés is könnyen okafogyottá válhat a kedvezményes áfa határidejének lejártával, a kereslet visszaesésével - vélik többen, miközben még mindig nem lehet tudni, milyen, a lakásvásárlást ösztönző vagy támogató elemeket vezetnek még be.

Forrás és további részletek: Napi.hu

Hírek archivum