Nyomtatás

Rengeteg építőmérnök hiányzik

2018.09.28. Írta:

Több ezer építőmérnök hiányzik a hazai piacról, miközben az építőipari termelés nagy ütemben bővül. A felvételi statisztikák alapján pedig továbbra sem nő az érdeklődés a szakma iránt - írja a Portfolio.

A problémára hívták fel a figyelmet az Építőmérnök 200 elnevezésű konferencián, amelynek célja az építőmérnöki pálya népszerűsítése volt, és amelyet a Magyar Mérnöki Kamara és angol partnerszervezete, az Institution of Civil Engineers (ICE) szervezett nemrég, a HB Reavis támogatásával.

A felvételi statisztikák alapján az építőmérnök szak iránti érdeklődés évek óta stagnál, továbbra is a hetedik helyet foglalja el a népszerűségi sorrendben a műszaki alapszakok között, az Eduline számításai alapján. Míg 2010-ben több mint 900 hallgató tanult valamelyik hazai építőmérnöki karon, addigra ez a szám 2017-re 400-ra csökkent. Magyarországon évek óta állandó a mérnökhiány, mivel több szakemberre van szükség, mint amennyien építőmérnökként végeznek, ez a tendencia az következő években jelentős problémához vezethet.

A szakma népszerűsítése céljából rendezték meg az Építőmérnök 200 konferenciát, ahol többek között plakátokkal mutattak be hazai és angol fejlesztéseket a régmúlttól napjainkig, ezek egyikén a HB Reavis projektje, az Árpád híd pesti hídfőjénél található Agora Budapest is szerepel. A fejlesztő cég az építőmérnöki karrier támogatására törekedve szakmai programokkal, előadásokkal, építési terület látogatással készül a jövőben az egyetemisták számára.

Forrás: Portfolio