A Parlament előtt lakástakarékpénztári támogatás megszüntetése

2018.10.15. Írta:

A lakástakarékpénztári megtakarítások állami támogatásának megszüntetésére irányuló törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a Fidesz-KDNP.

Az indoklás szerint a "lakástakarék program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált. Miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz. A jellemzően kis összegű konstrukció miatt ráadásul alig épültek a megtakarításokból új lakások. Számos esetben pedig nem is közvetlen lakáscél valósult meg, hiszen a megtakarítást a futamidő végén akár medence vagy szauna építésére is fel lehet használni. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény az elmúlt években időarányosan sokkal nagyobb mértékben tudott hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar családok saját otthonhoz jussanak.

Az állami támogatás nélkül ráadásul negatív lenne a lakástakarékpénztárak által a megtakarítóknak kínált hozam, annak ellenére, hogy a lakástakarékpénztárak a jelentős állami támogatásnak köszönhetően (idén több mint 70 milliárd forint lehet az állami támogatás mértéke) több tízmilliárdos profitra tettek szert az elmúlt években. 2010 óta a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált.
Az eddig a lakástakarékokra fordított források a jövőben többek között a Családi Otthonteremtési Kedvezmény további bővítésének pénzügyi fedezetét biztosíthatják."

A módosítás a hatálybalépést követően megkötött, illetve meghosszabbított ltp-szerződésekre vonatkozik.

A lakástakarékpénztári megtakarítások állami támogatásának megszüntetése egy olyan, a csokra különböző okok miatt nem jogosult, illetve lakásfelújításra előtakarékoskodó széles rétegtől veszi el a segítséget, amely számára fontos segítséget jelentett az évi 72 ezer forint támogatás. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület szerint feltétlenül szükséges ennek kompenzálása - akár a csok kereteinek szélesítésével vagy más olyan támogatással, amely mind lakásépítésre, mind lakásfelújításra felhasználható. A lakástakarékpénztári megtakarítások ugyanis jelenleg fontos forrásai a rossz állapotban lévő magyar lakásállomány megújításának, korszerűsítésének.

 

Hírek archivum