Sok bedőlt hiteles vár még segítségre

2018.12.11. Írta:

Az öt évvel ezelőtti 164 ezerről 114 ezerre csökkent mára a késedelmes jelzáloghitel-szerződések száma Magyarországon. 33 ezer család a Nemzeti Eszközkezelőhöz került, 18 ezer családnak pedig el kellett hagynia otthonát. A Portfolio az MNB friss jelentését dolgozta fel. Az újonnan felvett lakáshiteleknél már túlnyomó többségben vannak a fix kamatok.

A Magyar Nemzeti Bank nemrég közzétett Pénzügyi stabilitási jelentésében látható ábra azt mutatja meg, mi lett mára (pontosabban 2018 közepére) azzal a 164 ezer hazai jelzáloghitellel, amely 2013 végén késedelmes volt.

2018 12 nemteljesítő hitelek

Egészen jó arányban váltak ezek ismét teljesítővé: 80 ezer szerződés kikerült a késedelmes követelések köréből, kis részben a devizahiteles elszámolásnak is köszönhetően. Viszont bedőlt azóta másik 30 ezer ingatlanfedezetű hitel, így összességében még mindig 114 ezer jelzáloghitel van jelentős késedelemben. Ezek közül 41 ezer van a hitelintézeteknél, 73 ezer pedig pénzügyi vállalkozásoknál, döntően követelésvásárló cégeknél.

2013 eleje óta 51 ezer család veszítette el lakástulajdonát csaknem hat év alatt. Közülük 33 ezer családon a Nemzeti Eszközkezelő segített (az intézmény 36 ezres kvótája a folyamatban lévő ügyekkel együtt betelt), így bérlőként jórészt a lakásban maradhattak, viszont csaknem 7 ezer család ingatlanát a pénzügyi intézmények, több mint 11 ezer háztartásét pedig maguk a bedőlt hitellel rendelkező adósok értékesítették a piacon. Az idei évben szeptember végéig 2200 lakóingatlant kényszerértékesítettek a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások, ami 33%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az MNB adatai szerint a végrehajtásokon átlagosan 17%-kal kisebb összeghez jutnak a bankok, mintha nem jogi úton hajtják be a követelésüket.

A bankoknál maradt 294 milliárd forintnyi 90 napon túl késedelmes lakossági hitelnek a 71%-a jelzáloghitel, 29%-a pedig fedezetlen fogyasztási hitel.

2018 12 nemteljesítő hitelek2.png

Az idei év első három negyedévében a bankok bruttó 101 milliárd forintnyi követelést értékesítettek (ezek jó része nem teljesítő). A könyveikben ezeket a leírások után nettó 35 milliárd forinton tartották nyilván, az értékesítés során pedig 41 milliárd forintot nyertek rajtuk.

A problémás hitelekről további adatok és ábrák a Portfolio cikkében.

Már többségben vannak a fix kamatok

Szeptemberben tízből kilenc lakáshitelt már fix kamatokkal igényeltek, a fix hitelek között is a hosszabb kamatperiódusúak a legnépszerűbbek - derül ki az OTP Bank adataiból.
Október elején életbe léptek az adósságfék szabályok módosításai, emiatt a hitelpiac még jobban elmozdulhat a hosszabb lejáratú jelzálogkölcsönök felé - írja az OTP Bank a közleményében. Az igénylők kockázatkerülését mutatja, hogy az új lakáshitel-igényléseknél az év elején a fix kamatozású hitelek aránya még 63 százalék volt, ez szeptemberre 95 százalékra nőtt.

A legnépszerűbb kamatperiódusokban is változást tapasztalt a bank, míg korábban az öt évnél rövidebb, mára már a tíz évig, vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású lakáshitelek váltak a legkeresettebbekké. Nagyon népszerűek a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek is, az OTP Banknál már az új szerződések kétharmada ilyen.

Kormos Zoltán, az OTP Bank lakáshitel főosztályának vezetője szerint az új adósságfék szabályok segíthetik az igénylőket a minél biztonságosabb pénzügyi tervezésben, ami még inkább a hosszabb kamatperiódusú hitelek felé fogja eltolni a keresletet.

Forrás: Realista

Hírek archivum